Puck Koning winnaar Overijssel Debat Award 2017

Puck Koning (16) van het Carmel College Salland uit Raalte heeft de zevende editie van de Overijssel Debat Award gewonnen. In het provinciehuis in Zwolle streed zij vrijdag 8 december in de finale tegen Jorgos Kritikakis (16) van Bataafs Lyceum uit Hengelo.
Puck Koning is daarmee de beste scholierendebater van de provincie Overijssel 2017. De prijs voor het geven van de beste speech ging naar Sanne Lolkema (15) van Noordik uit Almelo. De aanmoedigingsprijs werd gewonnen door Seth van Petersen (15) van het Stedelijk Lyceum Innova uit Enschede. Het publiek koos Puck Koning eveneens als winnaar.

Aan elkaar gewaagd
In het finaledebat verdedigde Puck Koning de stelling ‘Een bindend referendum is onmisbaar in onze huidige democratie’. Volgens de juryvoorzitter Renée Wiggers kan zij na zeven debatwedstrijden wel stellen dat het niveau van de debatten hoger was dan ooit. “De debaters in de finale waren zeer aan elkaar gewaagd. Puck won dan ook met een neuslengte”. Jurylid Hidde Heutink vult aan: “Het is goed om te zien dat jongeren zoveel talent hebben!”.

Wat een spanning
Puck Koning begon de dag vol spanning in aanloop naar de debatwedstrijd. “Jorgos en ik waren gelijkwaardige debaters maar wel ieder met een andere debatstijl. Uiteraard ben ik blij dat ik uiteindelijk heb gewonnen. Jorgos Kritikakis vertelt: Het was een fantastische dag. Alle lof naar de provincie Overijssel voor het regelen van deze prachtige wedstrijd!”

Jury
Tijdens de Overijssel Debat Award 2017 worden 20 leerlingen in vier debatrondes, een speechronde én de finaleronde beoordeeld door een deskundige jury. Deze jury bestaat uit de griffier van de provincie Overijssel Renée Wiggers (juryvoorzitter), Statenlid Hidde Heutink en de winnaar van de Overijssel Debat Award 2016, Sander Teune (Pieter Zandt College). Statenleden Marco van der Vegte en Fred Kerkhof jureren tijdens de eerste debatronde evenals Ruben Nijenhuis (secretaris Jongerenraad Overijssel). Leden van de Jongerenraad Overijssel ondersteunen de jury.

Deelnemende scholen finale:
Zwolle : JenaXL, Greijdanus College, Landstede
Almelo : Het Noordik en ROC van Twente
Enschede : Stedelijk Lyceum Kottenpark, Innova en Bonhoeffer College
Hengelo : ROC van Twente, Bataafs Lyceum
Nijverdal : CSG Reggesteyn
Raalte : Carmel College Salland

De Overijssel Debat Award
De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren.
De deelnemers hebben allemaal een workshop debatteren gevolgd. Daarnaast hebben de klassen van de deelnemers (in totaal bijna 1.400 leerlingen) een gastles op school gehad of een democratiespel gespeeld in het provinciehuis in Zwolle of in de raadszaal in hun gemeente.
Er werden zes stellingen met actuele onderwerpen behandeld die door de politieke partijen van Provinciale Staten zijn voorgesteld.

Overijssel Doet Mee!
Jongeren zijn van groot belang voor ons werk en ons leven. Maar ook voor onze democratie. Daarom is het van belang dat we laten zien hoe de politiek werkt en hoe het gemeentelijke, provinciale en landelijke beleid tot stand komt. Via het project Overijssel doet mee! gaan jaarlijks meer dan 6.000 jongeren in gesprek met Overijsselse politici in onder meer gastlessen en Democratiespelen. De Overijssel Debat Award is een van de instrumenten die Overijssel Doet Mee! hiervoor inzet.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...