Plantwerkzaamheden op De Luttenberg

Langs de Heuvelweg in Luttenberg wordt binnenkort gestart met het aanplanten van winterlindes. De beuken die voorheen op deze plek stonden, zijn weggehaald vanwege de aantasting door zwammen. Deze aantasting zorgt ervoor dat de bomen verzwakken en uiteindelijk sterven. Met het terugplaatsen van winterlindes versterken we de bodemkwaliteit en biodiversiteit, waardoor het bos beter bestand is tegen het veranderende klimaat.

Verzwakte beuken
Op advies van de gemeente Raalte zijn in 2017 zeven beuken weggehaald, die onderdeel uitmaakten van een rij bomen langs de Heuvelweg. Twee beuken bleken zwaar aangetast door zwammen en vormden een gevaar voor de veiligheid van weggebruikers en aangrenzende buren. Vijf andere beuken bleken bij nadere inspectie dermate ingerot dat ook deze uit veiligheidsoverweging werden geveld. Door het verwijderen van deze bodem is een ‘gat’ in de beplanting langs de Heuvelweg ontstaan. Dit gat wordt binnenkort opgevuld met jonge laanbomen.

Winterlindes
In plaats van beuken worden er winterlindes gepland, ook wel kleinbladige lindes genoemd. Dit type boom is goed bestand tegen droogte en daarmee kiezen we voor een klimaatbestendige boomsoort. De winterlinde werd vroeger al veel langs wegen aangeplant. Volgens het volksgeloof was het een heilige boom, die de boeren tegen het kwaad beschermde.

Een boost voor de biodiversiteit
Op de linde vind je veel insecten, met name bladluizen voeden zich met het zoete sap uit de bladeren van de linde. Vaak worden deze bladluizen door mieren ‘gemolken’, die de interessante gewoonte hebben om bladluizen van suikerwater te bestelen. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluizen en eten deze op. Maar ook bijen genieten van de zoete smaak van de lindebloesems. Het plaatsen van de winterlindes vormt dus een echte boost voor de biodiversiteit. Achter de lindebomen worden twee rijen met struiken geplant, waaronder de lijsterbes en vuilboom. Dit zijn bloeiende en besdragende soorten die een waardevolle aanvulling zijn op het voedselaanbod van vlinders, bijen en vogels.

Uitvoering
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Seko Boomverzorging uit Raalte. Tijdens de werkzaamheden kunnen weggebruikers eventueel hinder ondervinden. Landschap Overijssel hoopt op begrip voor deze situatie.

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...