Moskou aan de IJssel; zo noemden mensen Deventer 20 jaar geleden. Dat kwam omdat de socialisten een meerderheid in de gemeenteraad hadden. In die tijd werd gezegd: "we rule this city".


Oude tijden herleven in Deventer

Gemeenteraadsverkiezingen dit jaar zorgde voor een aardverschuiving in Deventer. De Pvda was voor het eerst sinds lange tijd niet meer de grootste partij in de stad. Gemeentebelang werd door de kiezer beloond met 7 zetels en nam de koppositie over. De zetelwinst wordt toegeschreven aan oppositie tegen het stadhuis en constant benadrukken dat Deventer failliet ging.

Afgelopen woensdag presenteerde Gemeentebelang haar bestuursakkoord. Wie dit holle akkoord langs het verkiezingsprogramma van de Pvda legt, zal zien dat de Pvda de grote winnaar is; “we rule this city” maar dan met 6 zetels. De beoogd wethouder Jan Jaap Kolkman zal in zijn eentje gaan over bijna 60% van de gemeentelijke begroting.

De achterdocht van Gemeentebelang zat blijkbaar zo diep dat ze een financiële scan hebben laten uitvoeren hoe de gemeente ervoor staat. Het ongeloof lijkt groot dat de begrotingen en jaarrekeningen kloppen. In het bestuursakkoord lijkt het CDA als verliezer uit de bus te komen. Hun inbreng is niet te herkennen. Gelet op de eerder gepubliceerde portefeuille verdeling was dit ook de verwachting. Het nimmer kritische en kleurloze CDA lijkt alleen nodig voor en meerderheid voor het college.

In de tussentijd is het onduidelijk hoe het college de uitdagingen van Deventer wil aanpakken. Als je de obligate teksten en plaatjes in het bestuursakkoord weglaat, blijft er weinig over. Is dit wat Gemeentebelang bedoeld met bestuurlijke vernieuwing? Komende vier jaar zullen op verschillende dossiers zoals GAE en de nieuwbouw van het nieuwe filmtheater, wisselende meerderheden gezocht moeten worden. Het bestuur van Deventer wordt er niet slagvaardiger op.

ingezonden stuk door Lars Wuijster (VVD)

Over Salland TV

x

Check Also

In Memoriam: Maarten Bervoets