Oprichter verkoopt museum de Laarman Luttenberg aan bestuur

Opgelucht en blij. Dat zijn de eerste woorden van Jan Tielbeke nadat hij samen met zijn zoons Alfons en Eduard overeenstemming heeft bereikt met het bestuur van Stichting Sallands Landbouwmuseum  De Laarman over de verkoop van het museum aan het bestuur.

Woorden van dezelfde strekking komen van Hennie klein Koerkamp en Ceriel Fikken, die namens het bestuur van het museum de onderhandelingen hebben gevoerd.   ”De aankoop van het museum is cruciaal voor de toekomstplannen van het museum”, aldus Hennie. In 2014 was door het vorige bestuur ook al een poging gedaan om het gebouw van eigenaar Jan Tielbeke aan te kopen. In verband met de plannen om het museum meer te richten op het thema voedsel was er een ambitieus verbouwingsplan gemaakt.

Nadat de onderhandelingen over de aankoop waren vastgelopen, besloot het vorige bestuur om op te stappen. In oktober 2014 werd een nieuw bestuur gevormd. Ook bij het nieuwe bestuur is de toekomst van het museum gericht op het thema voedsel. Wij hebben de lat wel wat minder hoog gelegd. Zo vervalt de uitkijktoren in de plannen, waardoor  het kostenplaatje behoorlijk lager uitkomt en hebben wij de verwachting ten aanzien van het aantal beoogde bezoekers fors naar beneden bijgesteld.

Ceriel Fikken: “nu we als bestuur overeenstemming hebben  bereikt over de aankoop van het gebouw gaan wij in de komende tijd de plannen rondom het thema voedsel verder uit werken. We hebben een grote groep enthousiaste vrijwilligers, die enorm betrokken zijn bij de plannen. Wij zijn blij dat we ook naar deze vrijwilligers duidelijkheid kunnen bieden”

Het ontstaan van het museum is te danken aan Jan Tielbeke. Eind jaren zeventig kocht Jan zijn eerste oude tractor en dat was het begin van zijn hobby, het verzamelen van oude landbouwmachines. Naast oude tractors  werd de verzameling aangevuld met oude dorsmachines, de eerste aardappelrooimachines en andere werktuigen. Geleidelijk aan ontstond een verzameling die een goed beeld geeft van het agrarische leven vanaf 1850 tot 1960.

Jan was  initiatiefnemer en één van de mede oprichters. Om de verzameling aan een breed publiek te tonen werd in 1995 het landbouwmuseum opgericht en werd de verzameling onder gebracht in de  voormalig maalderij aan de Butzelaarstraat in Luttenberg. Jan: ”Een aantal jaren geleden ben ik al gestopt met het bestuurswerk. Ik ben nu 76 jaar. Nu het gebouw in eigendom wordt overgedragen ben ik blij dat mijn levenswerk voortgezet wordt.  Zo lang ik zelf nog kan, zal ik als vrijwilliger betrokken blijven bij het museum”.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...