Wethouder Margriet de Jager ontsnapte woensdagavond aan een motie van wantrouwen van de Deventer oppositie in een door GroenLinks aangevraagd interpellatiedebat.


Margriet de Jager aangeschoten wild na raadsdebat

Woensdagavond 3 juli is urenlang gedebatteerd in de Deventer Raad over de communicatieblunder van wethouder Margriet de Jager. De wethouder is samen met welzijnsorganisaties twee jaar bezig geweest met het voorbereiden van een pilotproject waarbij werklozen en vrijwilligers op basis van wederkerigheid iets terug mogen gaan doen voor de samenleving. Nieuwsuur maakte opnames van de wethouder die het hoog tijd vond dat Nederland kennis kon maken met deze nieuwe Deventer aanpak.

Werklozen die na ontvangst van een uitkering de handen uit de mouwen moeten steken als persoonlijke verzorger en een voor haar beurt pratende wethouder in Nieuwsuur was de aanleiding voor het interpellatiedebat aangevraagd door GroenLinks. Nieuwsuur kreeg van de wethouder de vrije hand en zette de afdeling communicatie buiten spel door hen mede te delen het verder zelf wel af te kunnen.

De wethouder deed zonder communicatiemedewerker persoonlijk haar verhaal bij Nieuwsuur. Daarbij verzuimde ze om de feedback vanuit Hilversum vooraf te regelen, zodat slippertjes verwijderd konden worden. In de uitzending zagen we een kordate wethouder in een werkkamer die toekomstbeelden schetste met werklozen die zorghandelingen zouden verrichten bij hulpbehoevenden. Daarbij werden begrippen en definities voortdurend door elkaar gegooid. Mantelzorg, verpleegkundige zorg, lichte huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging.

Wethouder Margriet de Jager vertelde heel Nederland dat bepaalde verpleegkundige handelingen gerust door bekenden gedaan kunnen worden zolang er maar wederzijdse instemming is. Deze nieuwe Deventer handelwijze zou bovendien flink kostenbesparend kunnen zijn. Nieuwsuur liet er geen gras over groeien en vroeg of de vernieuwende Deventer aanpak ter illustratie vastgelegd en uitgezonden mochten worden.

Een hulpbehoevende oudere dame werd “aan de keukentafel geplaatst” met een ambtenaar, die er alleen op uit scheen te zijn om de (per 1 januari 2015 geheel) door de gemeente betaalde persoonlijke en huishoudelijke hulp tot het nulpunt terug te schroeven. Door de wethouder keukentafelgesprek genoemd. Alle gangbare waarden en normen werden overboord gezet en het gevoerde knullige keukentafelgesprek werd ongecontroleerd door Nieuwsuur uitgezonden. De sensatie was zo groot dat het landelijke NOS Journaal er ook een item over maakte. Het resultaat was vanuit heel Nederland grote afkeuring.

Twitter ontplofte. Deventer had zich opeens bijzonder slecht op de kaart gezet. Een werkloze of de buurman die bij de overburen de prothese om zou moeten doen was volgens de wethouder mogelijk. Ook nadat de journalist de vraag herhaald had beaamde de wethouder dat professionele zorg door vrijwilligers en werklozen mogelijk is. De wethouder ging niet verder in op de vraag hoe de kwaliteit van de zorg gewaarborgd zou worden.


Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...