Onderzoek: Deventer heeft snelste internet van Nederland

Met een gemiddelde van 157 mbit/s had Deventer in 2020 de hoogste downloadsnelheid van Nederland. Ook de gemiddelde uploadsnelheid in Deventer bezet een verdienstelijke tweede plek, net na de gemeente Malden.

ProviderCheck.nl maakt het via een speedtest mogelijk om de snelheid van je internetverbinding te meten. Bezoekers weten zo binnen enkele seconden wat hun huidige download- en uploadsnelheid is. Om dit direct in perspectief te plaatsen wordt dit aan de hand van een postcodecheck bovendien vergeleken met anderen in de buurt die de test hebben uitgevoerd. Uiteraard wordt deze data geanonimiseerd. Als aanvulling is daarnaast zichtbaar welke internetproviders, indien mogelijk, een hogere snelheid kunnen bieden op jouw adres.

In 2020 heeft de website gemiddeld dus de hoogste downloadsnelheid, de voornaamste pijler voor internetsnelheid, gemeten in Deventer. De downloadsnelheid bepaalt hoe snel je data binnen kunt halen vanaf het internet, belangrijk bijvoorbeeld voor het laden van webpagina’s of bij het gebruik van streamingsdiensten zoals Netflix. Ook de gemiddelde uploadsnelheid in Deventer bezet een verdienstelijke tweede plek, net na de gemeente Malden.

De uploadsnelheid bepaalt hoe snel je data zelf op het internet kunt delen, denk aan het plaatsen van fotos op social media of online gamen. De uploadsnelheid is bij een internetabonnement vrijwel altijd langzamer dan de downloadsnelheid, alleen bij een glasvezelverbinding zijn deze gelijk. Bij het afsluiten van een internetabonnement wordt altijd duidelijk gecommuniceerd wat de snelheden van een abonnement zijn. Dat wil echter niet zeggen dat de beloofde internetsnelheden altijd behaald worden, omdat de werkelijke snelheid van de veelgebruikte DSL-verbindingen beïnvloed wordt door de afstand tot de wijkcentrale en de kwaliteit van de kabels. Daardoor kunnen de werkelijke snelheden per gemeente, of zelfs per wijk, flink uiteenlopen.

ProviderCheck.nl hanteerde een minimum van 50 afgenomen tests in een gemeente om meegenomen te worden in het onderzoek. In Amsterdam werd de speedtest het vaakst uitgevoerd. Dat resulteerde in een gemiddelde downloadsnelheid van 75,3 mbit/s en een uploadsnelheid van 32,0 mbit/s, een verschil dat verklaarbaar is doordat lang niet iedereen gebruikmaakt van een glasvezelverbinding.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen blijft behouden!

Afgelopen januari werd door het bestuur van Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen ...