Olst-Wijhe verwelkomt ruim 600 bezoekers bij event Bewust Wonen en Leven

Op zondag 11 november organiseerde de gemeente Olst-Wijhe in samenwerking met Ut Huus het event Bewust Wonen en Leven in het Holstohus in Olst. De hele middag was er binnen en buiten vanalles te zien, te beleven en te proeven.

Op deze toch wel grijze dag werden bezoekers bij binnenkomst warm ontvangen met chocolademelk en wat lekkers uit de bakkerij van Overkempe. Met dank aan Holstotuinen was de begane grond gezellig groen aangekleed. Op hun gemak struinden de ruim 600 bezoekers door het Holstohus. Er was voor elk wat wils. De jonge bezoekers konden knutselen met herfstmaterialen bij Funtime, maar ook gezellig een spelletje spelen. Voor de fijnproevers was de 2e verdieping omgetoverd tot proeflokaal. Bezoekers konden daar sapjes en groentensmeersels proeven van Overkempe. Bij Boerderij De Riet genoot men van zelfgemaakte worsten en balkenbrij en Bökkers Mölle had lekker vers brood met Harry’s huisgemaakte kruidenboter. Bij LekkerBoer kon men heerlijke smoothies maken van lokaal verbouwde groenten en fruit en melk van Boerderij De Riet.

Buiten konden bezoekers boven een knapperig houtvuurtje kastanjes poffen. Ook stond daar de zogenaamde Suncat; een groot zonnepaneel dat meedraait met de baan van de zon. Daar kreeg men informatie over zonnepanelen.

Duurzame ontdekhoek
Leerlingen van de Capellenborg ontwikkelden een Ontdekhoek. Met hun leraar science gingen zij aan de slag met duurzaamheid. Ze maakten bijvoorbeeld een filtersysteem om water te kunnen hergebruiken. Ook vertelden zij enthousiast over hun wormenflat waar zij lieten zien wat wormen met afval doen. Een andere groep leerlingen had stroom opgewekt met aardappels. Een van hen vertelde dat de klokjes al drie weken werkten op aardappelstroom.

Van repaircafé tot cognitieve fitness
De theaterzaal op de eerste verdieping stond in het teken van ondernemers en organisaties op het vlak van duurzaamheid. Bezoekers konden soep proeven bij het soepcafé, kapotte apparatuur meenemen naar het repaircafé en afval scheiden bij ROVA. Tal van ondernemers in de bouw en het Energieloket waren aanwezig om bezoekers te informeren over duurzaamheidsmaatregelen die mensen in hun nieuwe of bestaande woning kunnen toepassen. Verderop kreeg men van verschillende organisaties tips om langer thuis te kunnen blijven wonen. In de architectenwinkel kregen bezoekers aan de hand van de plattegrond van hun woning praktische tips. Ook was er een workshop cognitieve fitness. De deelnemers combineerden fysieke inspanning met intellectuele uitdaging. Dit bleek heel leerzaam, maar nog niet zo eenvoudig.

Smakelijke afsluiting
Op de begane grond was een ware zelfbouw challenge om bezoekers te laten zien hoe eenvoudig het is om zelf te bouwen. En er werd informatie gegeven over duurzaamheid in het interieur. De hele middag was het gezellig druk. In Eetkamer Hier is ut konden de bezoekers de middag smakelijk afsluiten met een Herfst Hoofdgerechten Buffet. Het geheel werd muzikaal omlijst door Corinda van Tilborg. De gemeente en Ut Huus kijken terug op een zeer geslaagde middag en bedanken alle deelnemers voor hun inzet.

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...