‘Nieuwe Monumenten’ in Olst-Wijhe

De gemeente Olst-Wijhe heeft een groot aantal beschermde monumenten. Zij vertegenwoordigen de rijke geschiedenis van de twee plaatsen en hun dorpen. De werkgroep Open Monumentendag Olst-Wijhe organiseert op zondag 15 oktober een lezing door Drs. ing. Dirk Baalman in het Infocentrum Den Nul om te bespreken wat monumenten betekenen voor de gemeenschap.

De bekendste monumenten in de gemeente Olst-Wijhe dateren allemaal van vóór de Tweede Wereldoorlog. Zijn er daarna ook monumenten die de status van beschermd monument verdient? Marcia Mulder, lid van de werkgroep en architect legt uit waarom zij deze lezing heeft georganiseerd. “We organiseren ieder jaar de open monumentendag en hiervoor is ieder jaar weer veel belangstelling. Toch willen we graag elke keer nieuwe dingen aanbieden en hier worden bezoekers ook enthousiast van. Ik ken Dr. ing. Dirk Baalman goed en vroeg of hij zijn kennis wil delen, hij weet veel van monumentenzorg”.

Welke waarde heeft een gebouw?
Marcia heeft ook als architect veel kennis over de diverse bouwstromingen en wil graag dat mensen met elkaar in gesprek raken over wat een monument nu precies moet zijn. “Een oud fabriekspand of dat ene mooie karakteristieke huisje aan de dijk? Gebouwen zijn vaak dus geen monumenten maar misschien verdienen ze die status wel. Het gaat hierbij om bewustwording, wat is er bijzonder aan het object? Daar willen we graag antwoorden op vinden,” vertelt Marcia. “De Olster watertoren is één van de ‘monumenten’ die zal worden besproken, maar ook bepaalde bungalows uit de jaren ’70 zijn hier erg geliefd om de bouwstijl. Dit noemen we in de architectuur het Brutalisme. In Deventer zijn collega’s momenteel bezig met deze post ’65-architectuur. Dat wil ik ook hier graag onderzoeken,” legt Marcia uit.

Samenwerking
De Werkgroep Open Monumentendag Olst Wijhe zijn de initiatiefnemers van deze bijeenkomst en bestaat uit vertegenwoordigers van ’t Olster Erfgoed, Historische Vereniging Wijhe, Tourist Info en Lionsclub Olst-Wijhe.

De lezing wordt op zondag 15 oktober gehouden in het Infocentrum, Rijksstraatweg 109 Den Nul. Aanvang is 14.30 uur en de toegang is gratis.

Watertoren Olst 1962. FotoHistorische Vereniging Olst

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...