Nieuwe foto expositie bij de Berk in de BK straat tijdens Stoppelhaene 2023

Het eerste doek dat in 2013 werd gepresenteerd trok vele kijkers en er bleek zoveel materiaal dat een tweede ook succes had. En nu er nog meer materiaal blijkt te zijn, smaakt dit naar nog meer. Een doek van maar liefst 14 meter wordt gepresenteerd in de week van Stöppelhaene van 23 tot en met 27 augustus.

In 2013 opende kantoorgebouw De Berk aan de Burgemeester Kerssemakersstraat in Raalte officieel de deuren. Niet lang daarna begon de Burgemeester Kerssemakersstraat met de jaarlijkse straatversiering voor Stöppelhaene. Door de ligging achter het kantoorgebouw voelde het alsof het bedrijf er niet echt bij hoorde. Raaltenaar Rob Aa bedacht toen dat een fotodoek vol oude foto’s van Stöppelhaene aan de rand van het parkeerterrein toch dat gevoel van betrokkenheid kon geven.

Raalter Clopedie
Het archief van fotograaf Herman Aa bevat tienduizenden foto’s van het Raalter van vroeger. Dit materiaal plus overige foto’s die onder de naam Raalte Clopedie zijn verzameld en beheerd worden door nostalgisch Raaltekenner Richard Woolderink, zijn gebruikt om de fotodoeken voor Stöppelhaene in te vullen met een bonte mengeling van onderwerpen. Portretfoto’s van bekende en minder bekende Raaltenaren, straatbeelden, bouwfoto’s, verenigingen en instellingen en ga zo maar door.

Sociale functie
De Berk bleek als locatie prima te werken om elkaar te ontmoeten. Ook voor ouderen was het eenvoudig te bereiken en buiten het drukkere centrum, een bijkomend voordeel. Bezoekers gingen samen aan de slag om achter de informatie bij die foto’s te komen. De jaarlijkse vernieuwing van foto’s werkte en wie al eens geweest was kwam terug voor het nieuwe materiaal. En zo was het alle dagen van Stöppelhaene druk van vroeg in de ochtend tot laat in de avond en soms zelfs tot diep in de nacht. Behalve de foto’s bekijken was er behoefte aan gezelligheid. Met elkaar herinneringen ophalen, opnieuw ontmoeten en puzzelen over de inhoud van al die foto’s.

Samen strijden voor behoud van synagoge
De expositie bij de Berk leidde ook tot de actie voor het behoud van de synagoge in de Stationsstraat. De verkoop van dat gebouw stond slechts enkele uren op internet. Enkele maanden later hoorde Rob Aa bij de foto-expositie dat er nieuwe plannen met het gebouw vol historie waren. De toegankelijkheid voor de Raalter gemeenschap dreigde verloren te gaan. Binnen een dag werden de media geïnformeerd en stond een petitie op internet. Uiteindelijk lukte het de synagoge te behoeden voor het nieuwe doel. Het gebouw bleef open en werd ingezet voor talrijke evenementen op kleine schaal.

Raalter beatbands en Raalter uitgaansleven
Ook voor dit jaar – 2023 – is er nieuw materiaal bij de Berk. Een doek van veertien meter over de bijzondere muziekstroming / periode uit de jaren 60 en 70 met veel materiaal van en over de Raalter beatbands uit die jaren. In de Leeren Lampe was op 9 oktober 2022 het evenement Meet, Great & Beat. Raalte kende in de jaren 60-70 zo n 15 verschillende Beat bands waarvan enkele Raaltenaren beroepsmuzikant zijn geweest. Ook de expositie van Willemien en Jos Segbers trok veel belangstelling. De focus lag sterk op het uitgaansleven in Raalte in de jaren 60-70 . Foto’s van de horeca en hun uitbaters van o.a bekende kroegbazen als Jo Poppe tot Herman en Doortje Oosterlaar en de destijds bekende DJ Rene Soestbergen van de Molenbar en Raaltenaar Ben Veldkamp met Avro’s Top.

Voor herhaling vatbaar
De tamtam had gewerkt en wie niet was geweest keek al uit naar een volgende keer. Wat de foto’s betreft werden de collecties van Jos Segbers en Richard Woolderink opengesteld om het overzicht zo compleet mogelijk te maken met een unieke expositie, ook deze zijn op verzoek nogmaals te zien tijdens de komende Stöppelhaene.

Ook sfeerfoto’s van optredende Beatbands 60-70 en beelden van de gehele expositie van Jos en Willemien Segbers en Richard Woolderink van het Meet Greet&Beat event van 9 oktober vorig jaar, gemaakt door Paul Albers en Arnold Korbeld, zijn te zien op dit nieuwe doek.

Vanaf woensdag 23 augustus tot en met zondag 27 augustus tijdens Stöppelhaene 2023 is de expositie met meer dan 1000 foto’s te zien bij de Berk in de Burgemeester Kerssemakersstraat 32b. In de avonduren is deze verlicht.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...