N35 Mariënheem: “Veiligheid kun je niet in geld uitdrukken”

Er is veel om te doen: de N35 in Mariënheem. Gerard Nij Bijvank, van plaatselijk Belang Mariënheem, en inwoner van het dorp Rolf Scheerder waren te gast bij het actualiteitenprogramma Salland Magazine om te praten over de rondweg die volgens minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) prioriteit krijgt.

Al 30 jaar maken bewoners zich zorgen over de verkeersveiligheid van de oversteekplaats en de voetgangerstunnel. Ondanks dat mensen al zo lang gewend zijn aan de huidige situatie, heeft een oplossing volgens Nij Bijvank zeker nut: “In de jaren 90 is al bewezen dat het, vooral op het gebied van veiligheid, zo’n cruciaal punt is. Zo cruciaal dat je het naar een ander punt buiten het dorp moet verleggen. En daar is de rondweg als oplossing voor in de plaats gekomen.”

Geen andere oplossing
Volgens Gerard zijn er onderzoeken die aantonen dat er voor de langere termijn geen andere oplossing is dan de rondweg. Rolf Scheerder meent dat de oplossing overstijgend moet zijn en zich niet alleen op lokaal gebied moet focussen: “Met alles wat je op deze microschaal doet, krijg je problemen in de toekomst. Je ziet het voortdurend gebeuren dat er keuzes gemaakt worden die over 10 tot 20 jaar weer een probleem zijn.”

Weggegooide ideeën opnieuw bekijken
“Als je voor oplossingen gaat, kies dan ook serieuze oplossingen en dan niet eentje die langs het natuurgebied gaat”, laat Rolf ook weten. “Ik snap de rondweg, maar niet de noord- of zuidvariant. En als je de rondweg noord legt, doe het dan veel noordelijker. Dan los je het echt op en kun je ook namelijk ook om Raalte heen.” Daarnaast stelt Rolf voor om ‘weggegooide’ ideeën, die destijds niet werkten of zijn overgeslagen, opnieuw te bekijken. Nu bieden die misschien wel meer een oplossing. “Ik heb altijd geleerd om nooit een goed idee weg te gooien.”

Zeker nog 10 jaar geen rondweg
Maar als vandaag wordt besloten dat er een rondweg komt, hoelang duurt het dan daadwerkelijk nog voordat deze er is? “10 tot 15 jaar”, aldus Gerard. “Het hele vergunnings- en verkenningstraject zijn allemaal fases die doorlopen moeten worden. De Rijkswaterstaat heeft bij de eerste bijeenkomst rondom dit traject al gezegd dat 10 jaar gewoon kort is. Geduld is een schone zaak, maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten.”

Over Salland TV

x

Check Also

Kerkklokken Nicolaaskerk Heino mogen dagelijks luiden

De klok van de Nicolaaskerk in het centrum van Heino mag weer ...