Museum De Waag organiseert WO2 determinatie

Heeft u nog bijzondere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog? Museum De Waag organiseert op maandag 31 augustus 2020 een determinatiemiddag in het kader van de huidige tentoonstelling ‘Deventer Bezet & Bevrijd’.

Op deze determinatiemiddag kunnen verzamelaars en particulieren vondsten en objecten meebrengen die verband houden met Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een team van deskundigen beoordeelt de meegebrachte vondsten en andere voorwerpen op authenticiteit en historische waarde. Het doel van de determinatie is vooral om nieuwe verhalen en voorwerpen uit de oorlog te ontdekken, te verifiëren en vast te leggen.

“Er blijken nog steeds veel voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog bij mensen op zolder te liggen, zonder dat zij zich misschien bewust zijn van de historische waarde. Wij roepen verzamelaars en particulieren op om voorwerpen en andere objecten uit de Tweede Wereldoorlog mee te nemen naar De Waag en die voor te leggen aan onze experts. We zijn vooral op zoek naar voorwerpen met een boeiend verhaal.” zo vertelt Hoofd Tentoonstellingen Petra van Boheemen.

Tijdens deze middag mogen verzamelaars en particulieren allerlei voorwerpen en bruiklenen uit de oorlogstijd meenemen naar het museum. De deskundigen hopen op een opbrengst van militaire voorwerpen van het Nederlandse, Duitse en Canadese leger zoals helmen, uniformen, insignes en medailles, militaire uitrustingsstukken, documenten, dagboeken of foto’s. Maar ook objecten met betrekking tot het verzet, de Jodenvervolging, de collaboratie, het dagelijks leven en de bevrijding determineren de deskundigen graag.

Het museum roept met klem op geen munitie mee te brengen naar het museum. “Afgezien van het feit dat bepaalde vondsten en verhalen al spannend genoeg kunnen zijn, is het meebrengen van dergelijke munitie volgens de wapenwet verboden.” vervolgt Eelco Versteeg van Deventer Verhaal.

De determinatie wordt gehouden op maandag 31 augustus van 13:00 tot 17:00 uur in Museum De Waag in Deventer. Museum De Waag biedt bezoekers van de determinatie ook gratis toegang tot het museum. Om de determinatie in De Waag te bezoeken is vooraf reserveren via www.museumdewaag.nl/determinatie verplicht.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokaal FNV Vechtdal bijeenkomst

Lokaal FNV Vechtdal organiseert een bijeenkomst voor medewerkers in  de Verpleegtehuizen, Verzorgingstehuizen ...