Meezoeken naar de verhalen uit het Sallandse landschap

Het boeiende verhaal over de relatie tussen de mens en de ontwikkeling van het landschap in Overijssel willen Landschap Overijssel en de IJsselacademie met vrijwilligers gaan onderzoeken en vertellen. Voor onder andere het verhalenproject in Raalte, over de relatie tussen Plaskerk met de bijzondere fresco’s, adel en de ontwikkeling van het Boeteler- en Heeterveld, zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden inwoners te interviewen en deze verhalen op te schrijven. Voor de vrijwilligers organiseren we een cursus die bestaat uit drie avonden waarin zowel wordt ingegaan op de Overijsselse landschapsontwikkeling als op het interviewen en optekenen. Mensen die geïnteresseerd zijn om vrijwilliger te worden kunnen meer informatie krijgen op www.landschapoverijssel.nl/erfgoed.

Elke streek in Overijssel en vaak ook elk dorp of elke buurtschap heeft zijn eigen kenmerkende eigenheid. Deze eigenheid van het landschap vertelt de geschiedenis van onze voorouders, maakt dat we ons thuis voelen en er graag zijn om te wandelen en te fietsen. Voor het ophalen van deze verhalen zoeken Landschap Overijssel en de IJsselacademie vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in en nieuwsgierig naar de verhalen uit ons landschap. Te beginnen met het verhalenproject in Raalte.

De IJsselacademie heeft ruime ervaring met het ophalen van historische informatie en Landschap Overijssel heeft dit jaar een erfgoedvisie geschreven. In deze erfgoedvisie worden twee instrumenten gebruikt die op eenvoudige en herkenbare wijze weergeven hoe de ontwikkeling van een type landschap zich door de eeuwen ontwikkelt door de invloed van de mens tot het huidige landschap. Daarnaast worden oude dorpsgebieden waarbinnen mensen zich vroeger met elkaar verbonden voelden weer inzichtelijk gemaakt, waarin je vaak bouwland, weiland en hooiland en een droge plek om te wonen terugvindt. Elk dorp had zo zijn eigen deelgebieden met eigen namen. Oudere bewoners van een gebied weten vaak nog haarfijn waar de grenzen van het dorp en de eigen deelgebieden liepen.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokaal FNV Vechtdal bijeenkomst

Lokaal FNV Vechtdal organiseert een bijeenkomst voor medewerkers in  de Verpleegtehuizen, Verzorgingstehuizen ...