Marian Kodden: Een tegenprestatie leveren, wat is daar mis mee?

‘Gemeenten moeten één beleid gaan volgen voor bijstandsgerechtigden’ en ‘Tegenprestatie in de bijstand wordt in alle gemeenten verplicht‘. Nieuws van deze week. Dat lijken mij nou eens prima ideeën!

door Marian Kodden

Op met name het laatste artikel zag ik heel veel reacties:

  • moeten ze zeker doosjes gaan vouwen als ze een hbo-opleiding hebben gehad
  • mensen met een bijstandsuitkering worden niet of te weinig betrokken in dit vraagstuk
  • moeten mensen in de bijstand als paria’s door het leven
  • moeten ze overal maar dankbaar voor zijn
  • mensen verzanden in de bureaucratie

Ik lees: “in alle gemeenten moet het voor de bijstandsgerechtigde verplicht worden een zogeheten tegenprestatie te leveren. Overal moeten mensen in de bijstand een passend aanbod krijgen voor een studie, stage of werktraject.”

En ook: “de gemeenten gaan nu te verschillend om met de tegenprestatie. Ze zijn vrij om te bepalen of iemand met een uitkering wel of niet een tegenprestatie moet leveren”

Ik ben voorstander van beide punten.

  • Gemeenten moeten 1 beleid gaan volgen. Prima toch? Duidelijkheid is mooi en gemeenten worden verplicht hier toezicht op te houden en mensen actief te benaderen.
  • Een tegenprestatie leveren, wat is daar mis mee? Als ik zie dat een studie, stage of werktraject tot de mogelijkheden behoort is dat toch een mooie kans op meer toekomst? Het kan toch ook bijdragen tot het gevoel van “ik houd mijn hand niet op, ik werk er voor”? Niemand kiest er voor om in de bijstand te komen. Dan is het prima als er aan eigenwaarde en zelfrespect gewerkt kan worden. Passend bij de persoon en zijn/haar omstandigheden iets “terugdoen”.
  • Begrijp mij goed: wat mij betreft hoort vrijwilligerswerk in alle soorten en maten, helpen op school, bij de voetbalvereniging, iets in de zorg zeker in de categorie “ik houd mijn hand niet op maar ik werk er voor”. Dat zou een gemeente moeten meenemen in een passend aanbod. Zonder vrijwilligerswerk stort de maatschappij sowieso in elkaar, dus dat moet heel erg meegewogen worden.

Ik denk dat het hele mooie, goede plannen zijn. Wel moeten de gemeenten hier empatisch mee omgaan. Niet alleen de regels volgen maar ook de menselijke maat in het oog houden.

Als men op zoek gaat naar een passende studie, stage of werktraject heel goed kijken wat nu precies die omstandigheden zijn. Als het theoretisch zou kunnen, wil dat niet zeggen dat het in de praktijk ook echt kan.

Er moet nog heel veel water door de IJssel, maar ik houd moed. De plannen klinken goed, nu komt het aan op de uitvoering.

Het bericht Marian Kodden: Een tegenprestatie leveren, wat is daar mis mee? verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Het overbrengen van je merkidentiteit naar de klant

In een wereld waarin consumenten steeds meer keuzemogelijkheden hebben, is het essentieel ...