Nieuw theaterstuk Jaloezie schijnt licht op hoofdzonde

Mannen gaan vreemd om de seks, vrouwen blijven vaker trouw

Amsterdam, 27 februari 2012 – Is lust de grote boosdoener? Onderzoek* bevestigt de vooroordelen: mannen zijn vooral jaloers op een seksuele manier, vrouwen juist op een emotionele manier. Redenen van vreemdgaan zijn voor mannen vaker lust (25% tegenover vrouwen 9%), vrouwen geven vaker aan helemaal niet vreemd te gaan (61% tegenover 48% van de mannen).

Lust en jaloezie zijn ook de onderwerpen die breed uitgemeten worden in het nieuwe theaterstuk Jaloezie. Hierin spelen Anne-Wil Blankers, Anneke Blok en Hannah Hoekstra drie vrouwen die te maken krijgen met de hartverscheurende, wraakzuchtige en alles verterende gevolgen van vreemdgaan.

In Jaloezie strijden de drie hoofdrolspeelsters om dezelfde man. Wanneer de echtgenoot van Helen (Anne-Wil Blankers) valt voor de jongere architecte Yana (Anneke Blok) raken de twee vrouwen  verwikkeld in een mailcorrespondentie met elkaar waarin ze hun jaloerse gevoelens de vrije loop laten. Nog ingewikkelder wordt het als de semi-spirituele studente Iris (Hannah Hoekstra) om de hoek komt kijken.

Mannenjaloezie versus vrouwenjaloezie
Het theaterstuk belicht de diverse fases van jaloezie van de kant van de vrouw. Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen anders met jaloezie omgaan. Mannen zijn significant vaker jaloers op stellen die volgens hen een spetterend seksleven hebben (12% tegenover 4% van de vrouwen). Vrouwen slaan vaker groen uit van stellen die volgens hen goed met elkaar kunnen praten (18% tegenover 10% van de mannen).

Vreemdgangers vrolijk verder in relatie
Als er dan ook echt wordt vreemdgegaan, betekent dat voor veel Nederlanders niet automatisch het einde van de relatie. In maar liefst 88% van de gevallen wordt de relatie niet verbroken. Daarbij moet eerlijkheidshalve vermeld worden dat in 37% van de gevallen de partner niet op de hoogte is van het overspel.

Ongeveer de helft van alle Nederlanders geeft toe vreemd te kunnen gaan. Toch is zo’n 94% van de Nederlanders er absoluut zeker van dat zijn of haar huidige partner niet vreemdgaat. Indien er wel vermoedens zijn, confronteren vrouwen hun partner eerder met hun onderbuikgevoelens dan mannen (80% versus 61%).

Een herkenbare theatervoorstelling over jaloezie
Tot een confrontatie komt het zeker in Jaloezie, het theaterstuk, maar dan niet fysiek. Het theaterstuk bestaat uit losse e-mails, die niet worden voorgelezen, maar gespeeld: een verhevigd realisme. Regisseur Mette Bouhuijs vertelt: “De voorstelling heeft een onderwerp dat iedereen aangaat. Verlaten worden, weggaan bij een geliefde; mensen hebben het zelf meegemaakt of ze hebben het gezien in hun omgeving. Het gaat in dit stuk niet om die ene man, het gaat over rivalen. De woede van de ene vrouw richt zich op de andere. Er zijn geen verzachtende omstandigheden.”

De bijtende toneeltekst van Jaloezie komt van de Duits-Argentijnse Esther Vilar; het stuk was een van de grote theatersuccessen van Parijs en Brussel . De centrale vraag is of passie kan bestaan zonder de keerzijde van jaloezie, wanhoop, woede en verdriet.  

Jaloezie
Met: Anne-Wil Blankers, Anneke Blok en Hannah Hoekstra
Jaloezie speelt t/m 30 mei 2012 in diverse theaters door het hele land. Voor speellijst en kaartverkoop zie www.jaloezie.info

Over Salland TV

x

Check Also

Uitgesteld kernenbezoek in Wesepe

Plaatselijk belang Wesepe ontvangt op 31 januari kernenwethouder Hans Olthof en wethouder ...