Leerlingen van Carmel College Salland geven het beste advies voor een toekomst zonder afval

Hoe kun je de afvalberg verkleinen? Hoe laat je inwoners beter recyclen? Leerlingen deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en gaven antwoord op deze vragen in het project Adviseurs van de Toekomst. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Het leerlingenadviesbureau ‘Bin There, Dump That’ van Carmel College Salland uit Raalte sleepte de winst in de wacht. Gedeputeerde Eddy van Hijum mocht als voorzitter van de jury de prijs aan de leerlingen overhandigen.

Tien jongerenadviesbureaus presenteerden vandaag tijdens het eindevenement van Adviseurs van de Toekomst hun adviezen over actuele vraagstukken rondom de Circulaire Economie. Dit deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals de ROVA, Twente Milieu en Clear Rivers. De jury, met als juryvoorzitter gedeputeerde Eddy van Hijum, beoordeelde de adviezen onder andere op haalbaarheid en creativiteit. Van Hijum: “We hebben maar één aarde, met een beperkte hoeveelheid grondstoffen. We maken daar prachtige producten van, maar produceren tegelijkertijd heel veel afval. Daar moeten we vanaf. Het is fantastisch om te zien hoeveel leerlingen met ons mee willen denken over hoe we de wereld beter, mooier en schoner maken!”

Het beste advies Adviesbureau ‘Bin There, Dump That’ mag zich na vandaag het beste adviesbureau van Adviseurs van de Toekomst 2022 noemen. De leerlingen adviseerden de ROVA over hoe gezinnen minder afval kunnen produceren. Het adviesbureau focuste zich in de opdracht op de kleding. De leerlingen vinden dat hergebruik van kleding moet worden gestimuleerd, en overconsumptie moet worden ontmoedigd. “Daarom hebben we een stempelkaart bedacht waarmee consumenten stempels kunnen verdienen wanneer ze hun kleding netjes inleveren en een tweede leven geven. Heb je een volle stempelkaart? Dan krijg je korting op leuke activiteiten zoals een pretpark, of kun je met korting winkelen bij de kringloop in de buurt.” De jury was onder de indruk van hun idee: “Er valt nog zoveel te winnen op het gebied van circulair textiel. Het idee van het adviesbureau om ook lokale ontwerpers te betrekken bij de transitie naar een meer circulaire kledingindustrie, vind ik goed bedacht”, aldus juryvoorzitter Eddy van Hijum. De leerlingen mochten een ‘circulair verantwoorde’ bokaal gemaakt van resthout in ontvangst nemen.

Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 250 klassen aan deelgenomen. De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Provincie Overijssel wil de nationale doelstellingen halen: de economie in 2050 volledig laten draaien op producten en grondstoffen die worden hergebruikt. Provincie Overijssel doet dit samen met bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek, beleid, uitvoering en bestuur.

Zij gaan er met elkaar voor zorgen dat deze transitie Overijssel een economische impuls geeft.

Over Salland TV

x

Check Also

Waterschap laat sloten extra vollopen om droogte tegen te gaan

Sloten in Drenthe en Overijssel komen deze zomer voller te staan dan ...