Landschap Overijssel: Natuurwerkdag Overijssel – topdag!

Ruim 1.500 deelnemers, waarvan bijna 600 jongeren, aan de slag tijdens Natuurwerkdag 2019

Op zaterdag 2 november vond voor de 19e keer de landelijke Natuurwerkdag plaats, de grootste vrijwilligersdag in het groen. Een topdag! Op 50 locaties in Overijssel werd gesnoeid, geknot, gezaagd en zwerfvuil geruimd.

Ruim 1.500 deelnemers in Overijssel
Landschap Overijssel organiseerde dit jaar voor de 19e keer de Natuurwerkdag in Overijssel. Op 50 locaties in het groen waren 1.567 enthousiaste vrijwilligers aan de slag. Zo werden op de Lemelerberg en bij natuurgebied Beerze boompjes uitgestoken om de heide meer ruimte te geven. Op veel plekken zijn wilgen geknot zoals in Beleefbos Weusthag in Hengelo, op de Zonnehorst in Punthorst en op het groene schoolplein in Stadshagen Zwolle. Ook zijn verschillende natuurspeelplekken onderhouden en voedselbossen geplant.

Bijna 600 jonge groene vrijwilligers!
Veel kluslocaties waren ook geschikt voor kids en jongeren. Zoals Scouting Het Twentse Ros bij Almelo, waar jongeren bramen langs de paden verwijderden en nieuwe houtwallen hebben aangelegd voor vogels en kleine dieren. Bij landgoed Duivelshof tussen Losser en De Lutte werden jongeren ingezet bij het verwijderen van vliegdennetjes en berken. En op landgoed Windesheim onder Zwolle konden kinderen helpen bij het snoeien van griend, een veld met ‘mini-knotwilgen’. Dit jaar deden maar liefst 595 jongeren mee aan de Natuurwerkdag in Overijssel.

Groene inburgering
Een bijzondere locatie dit jaar was de Oude IJssel bij Deventer. Daar ging een groep enthousiaste vluchtelingen samen met andere vrijwilligers aan de slag met het knotten van wilgen in het kader van een ‘groene inburgering’.

Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 54 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op www.landschapoverijssel.nl.

Natuurwerkdag wordt georganiseerd i.s.m. Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland, A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Partner van de Natuurwerkdag is de Nationale Postcode Loterij.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...