Landelijke erkenning: Kunstenlab ontvangt een bijdrage van het Mondriaan Fonds!

Deventer, 9 september 2020

Kunstenlab ontvangt een bijdrage van het Mondriaan Fonds!

Kunstenlab ontvangt €220.000 van het Mondriaan Fonds voor de komende twee jaar (2021 -2022).

Het Mondriaan Fonds draagt in 2021 bij aan programma’s van 38 kunstpodia voor hedendaagse beeldende kunst. Deze kunstpodia krijgen een bijdrage voor hun inspirerende programma’s van één tot maximaal vier jaar. Kunstenlab gaat dit doen met het programma Clash & Play.

Kunstenlab is een kunstorganisatie die experimenteer- en ontwikkelingsruimte biedt aan hedendaagse kunstenaars, en avontuurlijke kunst voor een breed publiek. Kunstenlab heeft haar uitvalsbasis midden in het Havenkwartier in Deventer en heeft Oost-Nederland als podium.

Kunstenlab ontwikkelt projecten en activiteiten om kunst en kunstenaars zichtbaar en relevant te maken voor de samenleving; soms gebruiken we daarbij kunst als middel, soms is de kunst zelf het middelpunt. We brengen avontuurlijke kunst op verwachte en onverwachte locaties en laten mensen anders naar de wereld kijken door de ogen van kunstenaars. Om dat te kunnen doen, hebben kunstenaars en plek nodig om te kunnen experimenteren en kritische feedback te krijgen. Dat is de rol die Kunstenlab als tentoonstellingsplek heeft. Kunstenlab is onder meer bekend van de kunstfietsroute Kunst van Hier tot Ginder, de Catch, kunst in de openbare ruimte, de IJsselbiënnale en veel andere projecten.

Uit het advies van het Mondriaanfonds: ‘Kunstenlab gaat in de plannen uit van duurzame relaties met kunstenaars. De commissie waardeert dat uitgangspunt; het geeft een bepaalde rust en concentratie die onderscheidend is en belangrijk voor de regio. De commissie waardeert ook het oog voor lokale kunstenaars, het experiment dat Kunstenlab aangaat en de focus op het tonen van nieuw werk, met aandacht voor de wisselwerking tussen kunst en maatschappij. (…) ‘.

Mieke Conijn, directeur Kunstenlab: ‘We zijn ontzettend blij en trots op deze landelijke erkenning. De extra bijdrage stelt ons in staat om de komende jaren te investeren in interessante tentoonstellingen en projecten, het geeft ons ruimte om meer aan communicatie te doen én om (eindelijk) zowel kunstenaars als personeel volgens de Fair Practice te kunnen betalen. De structurele bijdrage van de gemeente en de impuls van de provincie werpen hun vruchten af als katalysator’.

Onmisbare bijdrage
Het Mondriaan Fonds draagt bij aan programma’s van kunstpodia omdat ze van vitaal belang zijn voor ontwikkeling en zichtbaarheid in de beeldende kunst. Hoewel soms beperkt in omvang, zijn dit de locaties waar nieuwe tendensen opkomen en de ruimte krijgen; waar verbreding en innovatie zich ontwikkelen. Ze staan daarom aan de basis van het beeldende kunstveld en zijn onmisbaar voor een gezond kunst-ecosysteem. Musea, kunstenaars én het publiek plukken daarvan de vruchten.

Zie voor meer informatie over de Bijdrage Programma’s Kunstpodia en een overzicht met door het Mondriaan Fonds ondersteunde kunstpodia.

www.mondriaanfonds.nl

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...