Lab in Deventer maakte fouten met controle coronatestmonsters

Een lab in Deventer dat coronatestmonsters controleert heeft een fout gemaakt bij de uitslag van zo’n 270 inwoners van Drenthe en Friesland. Zo’n 140 mensen die negatief waren getest, bleken het virus toch onder de leden te hebben. En 133 mensen die te horen hadden gekregen dat ze besmet waren geraakt, waren dat juist niet. Via het lab in Deventer heeft niemand in Deventer een foute uitslag gekregen. Dat kan het lab met zekerheid zeggen omdat alleen testmonsters uit Drenthe en Friesland bij het lab in Deventer worden gecontroleerd.

De “menselijke fout” is begin december gemaakt, melden de GGD’en in de beide provincies en het lab Royal GD. Afgelopen vrijdag kwam de vergissing aan het licht. Dat gebeurde toen enkele testmonsters opnieuw werden gecheckt om te kijken of de positief geteste mensen de nieuwe omikronvariant onder de leden hadden. Daarbij bleek dat enkele mensen überhaupt geen corona hadden.

Testen voor zekerheid
Op zaterdag en zondag zijn alle monsters nog eens gecontroleerd. Vervolgens kwam naar voren dat het om 273 onjuiste uitslagen gaat. Het lab uit Deventer controleert voor de zekerheid alle testmonsters van de dagen ervoor en erna. Zo wil het zekerheid krijgen of ook daar uitslagen verkeerd zijn geregistreerd. De GGD’en verwachten snel te weten om hoeveel mensen het precies gaat.

Volgens een woordvoerder van het lab in Deventer controleert Royal GD alleen testmonsters uit Drenthe en Friesland. In de provincie Overijssel heeft het lab geen contracten met GGD’en. Op de site van het lab staat een reactie: “Directie en medewerkers van Royal GD begrijpen de ernst van deze fout en bieden hiervoor aan alle betrokkenen oprechte excuses aan.”

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...