KRO NCRV programma Pointer legt vinger op zere Deventer McDonalds plek

Beschermen we jongeren wel genoeg tegen ongezond eten? De aflevering van Pointer (KRO NCRV) van maandagavond 13 december behandelt de vraag in deel twee van de tweedelige serie Vet!. Ze zoomen in op de mogelijke komst van een McDonalds in de binnenstad van Deventer. 

In het programma was onder andere te zien hoe gemeente Deventer en Sportbedrijf Deventer aan de slag gaan in verschillende wijken in onze stad waar het overgewicht onder de jongeren oploopt. Samen met ziekenhuizen en huisartsen maakten ze een plan van aanpak. De dag na het tekenen van het plan was in de krant te lezen dat er mogelijk een McDonalds in de binnenstad komt, en dit kan bijdragen aan een aantrekkelijke binnenstad, vooral voor jongeren en gezinnen met kinderen. “Je broek zakt af!”, aldus Meriel Hendriks van Sportbedrijf Deventer.

Wethouder van Economie Thomas Walder werd in het programma om een reactie gevraagd. Hij gaf aan de ‘verbreding van het aanbod’ op het horecaplein de Brink toe te juichen, maar als gemeente hebben zij geen inspraak op de inhoud van de menukaart.In reactie op het programma laat Walder weten: “Op economisch gebied is het een toevoeging, maar de gemeente worstelt zelf ook met het gezondheidsvraagstuk. Juridisch gezien is het in Nederland nog niet mogelijk om bedrijven op grond van het gezondheidsaspect te weren.”

Terwijl er in 1990 nog 8% van de jongeren in Nederland overgewicht had, is dit percentage nu opgelopen naar 16%. Chirurg Maurits de Brauw ziet het moment dat kinderen geopereerd moeten worden wegens overgewicht snel dichterbij komen. Een onderzoeker van Pointer laat zien hoe steeds meer winkels en kantoren in de buurt van scholen veranderen in fastfoodketens en het aanbod van ongezond eten de laatste jaren met 30% is gestegen. Is het tijd dat we jongeren gaan beschermen tegen een omgeving die je ziek maakt?

De mogelijke komst van McDonalds in de binnenstad van Deventer werd ook gepeild onder een groep studenten in Den Haag: “Wat als er bij jullie ook een McDonalds bijkwam?”. Het antwoord luidt dat ze dan allemaal daar naartoe zouden gaan voor lunch, ook al gaf de groep daarvoor al aan dat ze er wel bewust van zijn dat dit ongezondere keuzes zijn.

Status

De onderhandelingen tussen McDonalds-franchisenemer de heer Koning en Rodenburg bedrijfsmakelaars over het Praamstra-pand zijn inmiddels gestart. Afgelopen week is het onderzoek dat McDonalds uit liet voeren over fiets en auto parkeren en het plan om geur-, afval- en verkeersoverlast te voorkomen aangeleverd bij de gemeente Deventer. Op basis hiervan spreken ambtenaren een advies uit tegen het B & W dat vervolgens een principe besluit neemt of ze wel of geen vergunning beogen te geven. “Mede gezien de weerstand die ontstaan is in de stad is er een extra tussenstap waarin advies wordt gevraagd aan de gemeenteraad.”, aldus wethouder Walder. Na deze fase zou McDonalds een vergunningaanvraag kunnen indienen.

Petitiegroep

Initiatiefgroep van de petitie Geen Mac in Deventer geeft aan dat de petitie naar aanleiding van de aflevering weer veel getekend wordt. “Er zijn veel redenen onder bewoners om dit tegen te willen houden, naast verwachte overlast en de locatie die op het oog is, is gezondheid ook zeker van belang. Dat wordt in deze aflevering van Pointer goed weergegeven.” De petitie dient de groep in zodra de vraag bij de gemeenteraad ligt. “Op dit moment kunnen ze nog geen uitspraak doen. Dan is het indienen nog te vroeg.”

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...