Koningin Máxima in Lettele in gesprek over geldproblemen boeren

Koningin Máxima heeft gistermiddag een werkbezoek gebracht aan een boerenbedrijf in Lettele. Daar ging ze in gesprek over de financiële problemen die boeren ervaren. Het was bij de boerderij van de familie Ten Have. Zij kwamen in de problemen toen het bouwbedrijf dat een nieuwe stal op het erf bouwde, failliet ging. Nu staat een half afgebouwde stal op het erf.

RTV Oost

Bij het gesprek waren ook vertegenwoordigers van LTO, ambtenaren, wethouders, de directeur van Rabobank Salland en sprekers van SchuldenlabNL aanwezig. Het totale gesprek duurde ongeveer anderhalf uur.

Domino-effect problemen

De familie Ten Have loopt door het faillissement van het bouwbedrijf 300.000 euro mis. Omdat de stal niet klaar is, kunnen er vijftig koeien minder gehouden worden dan gewenst, waardoor 300.000 euro aan fosfaatrechten misgelopen wordt.

Koningin Maxima toonde zich onder de indruk van de problemen en vroeg hoe ze geholpen kunnen worden. De familie sprak uit dat ze blij zijn met de aandacht omdat ze zo kunnen vertellen hoe het in de praktijk gaat. “Openheid helpt”, zei de familie die zich nu op de toekomst richt. Twee van de drie kinderen van het echtpaar willen door met het bedrijf. Ze hopen financiering te krijgen om de stal af te bouwen en toekomstbestendig verder te kunnen boeren.

Sadik Harchaoui van SchuldenlabNL was gespreksleider. SchuldenlabNL ziet graag een intensievere samenwerking tussen publieke en private partijen om boeren met financiële problemen beter en sneller te helpen.

Laag inkomen

Onderwerpen die tijdens het bezoek onder meer voorbij kwamen waren de winstgevendheid van boeren. Prijzen staan onder druk, kosten blijven stijgen. Om financieel rendabel te blijven, hebben veel boeren hun bedrijf vergroot. Daardoor kampen veel boeren met langlopende schulden. Wie een kleiner bedrijf heeft, heeft moeite om kostendekkend te blijven. Volgens cijfers lukt het ruim een derde van alle boeren niet om een inkomen van boven het wettelijk minimumloon te genereren.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen blijft behouden!

Afgelopen januari werd door het bestuur van Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen ...