Kavelruil Salland van start

Met Kavelruil Salland slaan de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte de handen ineen om de bedrijfsvoering van boeren in Salland te verbeteren. Door bijvoorbeeld huiskavels te vergroten, wordt het makkelijker om koeien in de wei te laten lopen en hoeven boeren minder vaak en ver te rijden om bij hun percelen te komen.

De vrijwillige kavelruil heeft naast een efficiëntere bedrijfsvoering ook een positief effect op verkeersveiligheid, milieu en biodiversiteit. Kavelruil Salland geeft daarnaast mogelijkheden om andere gebiedsopgaven te realiseren.

Met dit project geven de gemeenten een vervolg aan eerdere succesvolle gemeentelijke kavelruilprojecten. Kavelruil Salland krijgt hiervoor een bijdrage van 330.000 euro van ELFPRO Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Overijssel.

Wethouders Liesbeth Grijsen (Deventer), Hans Olthof (Olst-Wijhe) en Wout Wagenmans (Raalte) markeerden het startmoment. “Kavelruil Salland heeft als hoofddoel het verbeteren van de landbouwstructuur, waardoor boeren efficiënter kunnen werken. Bijzonder voor dit project is dat de ruilplannen beginnen bij stoppende boeren. Belangrijk is dat we ook kijken naar andere gebiedsopgaven. Zo kunnen we met kavelruil meerdere opgaven meenemen bijvoorbeeld voor water, natuur, landschap en milieu. Daarmee is kavelruil niet alleen belangrijk voor boeren, maar voor ons allemaal.”

Kavelruil Salland is mogelijk door steun van de provincie Overijssel en ELFPRO Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...