Kandidaat-Kamerlid Eddy van Hijum (NSC) uit Laag Zuthem: “Regionale vertegenwoordiging maakt echt een verschil”

FOTO: archief Salland TV

Vandaag kun jij stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen! Maar liefst 26 partijen doen dit jaar mee. Ook staan er verschillende Sallanders op de kandidatenlijsten om in de Tweede Kamer te komen. Vandaag in de schijnwerpers: Eddy van Hijum van Nieuw Sociaal Contract (NSC).

Als kind had Eddy hele andere dromen dan de politiek: “Ik wilde afhankelijk altijd bij de politie en daar heb ik nog een heleboel jeugdtekeningen van. Later heb ik nog een tijdje dokter willen worden, maar pas tijdens mijn studie Bestuurskunde in Enschede ben ik politiek bewuster en actiever geworden.” Zo werd Eddy lid van politieke jongerenorganisatie CDJA in 1989 en de gemeenteraad in Zwolle namens het CDA in 1998.

Verkiezingsprogramma NSC geschreven
Dan maken we, zoals Eddy het zelf noemt, een grote sprong in de tijd naar 2023. Pieter Omtzigt maakte in augustus bekend dat hij met zijn nieuwe partij (NSC) aan de verkiezingen van dit jaar zal gaan deelnemen. Eddy werd door hem gevraagd om mee te doen met het opzetten van deze partij. Iets waar hij wel even over na moest denken: “Ik wilde eigenlijk stoppen met de politiek om echt even iets anders te doen en was al begonnen met andere werkzaamheden. Toch heb ik nu die stap gezet.” En dat heeft een duidelijke reden.

Hét moment om niet alleen kritiek te uiten
“Er is zoveel kritiek op de politiek en het openbaar bestuur”, vertelt Eddy. “Mensen vinden het veraf, herkennen zich er niet in en het vertrouwen is heel laag. Ik vind het belangrijk dat hier verandering in komt en hoop dat ik daar met mijn ervaring een bijdrage aan kan leveren. Dit is hét moment om niet alleen maar kritiek te uiten, maar ook om er iets aan te doen.” Omdat Eddy zelf uit Salland komt, en veel Kamerleden uit het westen, weet hij hoe belangrijk het is dat er een goede regionale vertegenwoordiging is. “Dat maakt echt een verschil”, aldus Van Hijum.

Bepaalde ideeën nog verder uitwerken
Omdat de partij jong is, geeft Eddy aan dat er bepaalde ideeën zijn die nog verder uitgewerkt moeten worden. Bijvoorbeeld de puzzel die het belastingstelsel heet: “Wij hebben dit stelsel heel ingewikkeld gemaakt met onder andere toeslagen, belastingkortingen en minimumloon. Het is voor velen niet meer te volgen en moet gewoon veel simpeler. We zijn bezig in werkgroepen om dit verder uit te werken en ervoor te zorgen dat we stappen vooruit zetten.”

Eddy van Hijum, kandidaat-Kamerlid nummer 6 van NSC:
“Ik vind echt dat je per regio afspraken moet maken en dat het kabinet daarvoor naar de regio moet reizen, in plaats van dat je altijd als regio naar Den Haag moet komen. Deze afspraken gaan over wat we gaan doen om de woningbouw te versnellen, de infrastructuur te verbeteren en de economie te versterken. Met deze punten wil ik beginnen, zodat mensen in de regio zien dat in Den Haag weer geluisterd naar wat daar belangrijk is.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Kerkklokken Nicolaaskerk Heino mogen dagelijks luiden

De klok van de Nicolaaskerk in het centrum van Heino mag weer ...