Huisartsen Olst-Wijhe: “Laat u vaccineren!”

Huisarts Pauline Roelofs van huisartsenpraktijk Roelofs en Van der Graft in Wijhe is “trots op alle Wijhenaren die in grote getale naar ons toe zijn gekomen om hun vaccinatie te halen”. Collega Jeroen Huijgens uit Wesepe-Broekland is ook meer dan tevreden over de opkomst in zijn praktijk. “Vaccineren is de enige manier om van corona af te komen”, onderstreept hij. “Ik hoop en wens ook dat iedereen die de komende tijd aan de beurt is, zich ook laat vaccineren”, vult Roelofs aan, “zo werken we met z’n allen aan een gezonde regio.”

Afgelopen periode zetten Roelofs en haar praktijkcollega’s een kleine vijfhonderd prikken bij patiënten in de leeftijd van 60 tot en met 64 jaar. Deze gevaccineerde Wijhenaren komen op 1 juli opnieuw langs voor hun tweede prik. “De sporthal is weer gereserveerd”, vertelt Roelofs. Zij is heel blij dat zeker tachtig procent van de opgeroepen patiënten gehoor gaf aan de vaccinatieoproep. Ook niet-mobiele ouderen uit het patiëntenbestand werden overigens gevaccineerd, maar dan thuis.

Enorme vaccinatiebereidheid

Ook huisarts Jeroen Huijgens, die praktijk houdt in Wesepe en Broekland, kon rekenen op een hoge opkomst: 98 procent van alle 60-plussers die aan de beurt was afgelopen periode, kwam langs voor een vaccinatie. “Een enorme vaccinatiebereidheid”, vat hij samen. “We hebben 220 prikken gezet. Ook de mensen die bij de eerste ronde niet konden komen omdat ze bijvoorbeeld ziek waren, zijn inmiddels gevaccineerd en natuurlijk volgt prik nummer twee nog.” Zowel Roelofs als Huijgens zorgden dat alle vaccinaties op gingen. Toen ze prikken over hadden, hebben ze mensen die op de reservelijst stonden opgeroepen om een vaccinatie te komen halen. Nauwelijks spillage dus.

Hoge opkomst door lage drempel

Huijgens hoorde dat de opkomst bij huisartsen in de regio overal hoog was. “Als huisarts heb je een vertrouwensband met je patiënten, dat werkt drempelverlagend”, is zijn verklaring. “Veel mensen zijn het gewend om bij ons hun griepprik te halen.” Roelofs denkt dat de hoge opkomst ook te danken is aan de nabijheid van de huisarts. “Mensen hoefden de auto niet in om verder weg naar de GGD te gaan.”

Dat de opkomst bij de GGD-vaccinatiestraten onder 18 tot 60-jarigen die normaal een griepspuit krijgen nu volgens de berichten lager blijkt te zijn, vindt Huijgens teleurstellend. “Wij hadden ook die groep willen vaccineren”, vindt hij. “Dan was de opkomst wellicht hoger geweest.”

Gevaccineerd? Minder ziek

En dat je laten vaccineren o zo belangrijk is, benadrukken de huisartsen nog maar eens. “Laat u vaccineren!”, roept Huijgens op. “Als je je laat vaccineren word je minder ziek van corona en is de kans dat je opgenomen moet worden in een ziekenhuis echt veel kleiner”, licht Roelofs verder toe. “Het is dus goed voor je eigen gezondheid. En hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer immuniteit we opbouwen met elkaar. Dat is ook belangrijk om te voorkomen dat het virus muteert.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Gemeente Olst-Wijhe ziet kansen voor woningsplitsing

Olst-Wijhe kijkt voortdurend naar mogelijkheden om meer woningen te realiseren. Vooral de ...