Hobby van de maand: Bier brouwen

Bier, het meest gedronken alcoholische drankje in ons land en zeker erg populair onder Sallanders. Zelf bier maken lijkt vandaag de dag een peuleschilletje, omdat de ingrediënten gemakkelij verkrijgbaar zijn. In principe kan elk bier thuis gebrouwen worden. Of dat je dat lukt of niet ligt aan de gebruikte apparatuur, ervaring en kennis over het brouwproces

Voor de bierbereiding hebben we minimaal 4 grondstoffen nodig. Met alleen water, mout, hop en gist kun je een lekker biertje brouwen. In principe heb je niet meer grondstoffen nodig en kun je daarmee een eindeloze hoeveelheid verschillende bieren brouwen. Voorsl de speciaalbieren zijn in het najaar erg geliefd. In de supermarkten is ook veel eigengebrouwd bier te koop.

Salland 1 ging eens een kijkje nemen bij een tweetal bierbrouwers in onze streek.

Brouwerij Nieuw Sion, traditie van Trappisten

In voormalig klooster Sion zit een heuse bierbrouwerij gevestigd onder leiding van bierbrouwer Frits Lutgerink.

“Bij Brouwerij Nieuw Sion brouwen we onze bieren op de traditionele, ambachtelijke manier waarbij alle natuurlijke processen de tijd krijgen. Klooster Nieuw Sion is van oudsher een boerenklooster en ook nu werken we het liefst met graan en hop uit de directe omgeving. De traditie van de Trappisten wordt door ons in ere gehouden, in vele opzichten.

Opbrengst voor de kloostergemeenschap

Brouwerij Nieuw Sion ligt binnen de muren van het klooster en we werken vanuit de werkgemeenschap van het klooster in de brouwerij. Met de opbrengst van de verkoop van dit bier houden we dit unieke religieuze erfgoed levend en in stand.”

Brouwerij Nieuw Sion is niet openbaar toegankelijk. Wil je de brouwerij bezoeken dan kan dit door deel te nemen aan een bierproeverij, elke zaterdag en zondag van 14:30 tot 17:00 uur. Proeverijen voor 1 tot 15 personen kun je hier online boeken. Grotere groepen tot 20 personen (ook op andere dagen) op aanvraag per mail  info@sionkloosterbier.nl . Brouwerij Nieuw Sion bestaat nu iets meer dan een jaar. In de volgende video https://youtu.be/iVVmzHF9jHA vertelt Frits Lutgerink over zijn passie.

Foto: Sonja Veneman. Medewerkers vullen het bier af bij Klooster Nieuw Sion

Bier brouwen als zingeving

Een hele andere reden om bier te gaan brouwen is er een van ontspanning vinden en herstellen van ziekte. Olstenaar Rob Bronkhort kan hier over meepraten, hij heeft de smaak goed te pakken, van het produceren van eigen bier. Op een verjaardag kreeg Rob een instap bierpakket kado. Hij ging aan de slag om met kant-en-klare producten zelf een biertje te brouwen. Rob zat op dat moment in een reïntegratieproces en had alle energie nodig om te herstellen van ziekte.

Het bezig zijn met een nieuwe hobby leverde hem nieuwe energie op. Hij ging zelf aan het experimenteren en ontwikkelde een paar eigen biersoorten.

Nu, drie jaar later is zijn eerste bier in Salland te koop bij diverse café’s, restarants en winkels en Rob is hier zeker trots op.

Hij kan gebruik maken van een ruimte in Dalfsen. Hier zijn nog meer mensen aan het werk binnen een reïntegratietraject. Erg prettig, vindt Rob. 2 december stond er weer een brouwdag gepland en wij spraken hem tijdens zijn werkzaamheden.

Foto: Rob Bronkhorst.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...