Spanning voor examens bij leerlingen en docenten in coronajaar

Vandaag beginnen de examens voor 97.259 leerlingen in Nederland van het vmbo, havo en vwo. Vorig jaar werden de examens vanwege de coronapandemie geschrapt, maar dit jaar niet. De grote vraag is hoe de eindexamenleerlingen het er vanaf gaan brengen. Vast staat dat het dit jaar anders zal gaan dan in een normaal jaar, zonder corona. En dat brengt bij zowel de docent als de leerling spanning met zich mee.

De examens beginnen vanmiddag om 13:30 uur met Duits en Nederlands voor vmbo, bedrijfseconomie voor havo en Wiskunde A, B en C voor vwo. Maar zijn de leerlingen goed voorbereid? “Door corona zijn er vorig jaar al leerachterstanden opgelopen. Dit jaar is er ook anders lesgegeven. Er wordt veel van de zelfdiscipline van de leerlingen verwacht”, zegt vwo-teamleider Luc Overhein van De Waerdenborch in Holten.

Examentraining

Jos Kinds heeft een bureau in studiebegeleiding in Raalte en Deventer. De wiskundedocent merkt niet veel van een toename van het aantal aanmeldingen voor examentrainingen. “Dat heeft te maken met het mogen wegstrepen van een cijfer op je eindexamenlijst. Voor vmbo mag je ook wiskunde wegstrepen. Die leerlingen zeggen bij voorbaat al dat ze die doorhalen”, zegt Kinds.

“Over de jaren heen zien we wel dat examentrainingen populairder aan het worden zijn”, zegt Kinds. De examentrainer ziet dat de leerlingen minder kennis hebben. “Maar de heisa rond achterstanden zijn wel lichtelijk overdreven”, zegt Kinds.

Bijzonderheden rondom examen

Voor dit schooljaar is er op aangedrongen om de examens door te laten gaan om de leerlingen een volwaardig diploma mee te geven. Wel zijn er aanvullende maatregelen genomen door minister Arie Slob van onderwijs. Zo mag een leerling één cijfer wegstrepen op de lijst wanneer het niet een van de kernvakken (wiskunde, Engels en Nederlands) betreft.

Daarnaast is er een extra tweede tijdvak waar je een examen af kunt leggen om zo je examens over een langere periode te kunnen spreiden. In plaats van één herkansing mag je dit jaar twee vakken herkansen. Hierdoor wordt de kans om te slagen vergroot.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...