Herfststorm laat staltent wegwaaien op springconcours CSI Salland

Rond de middag voltrok zich een drama op het internationaal springconcours CSI Salland in Mariënheem. De herfststorm heeft een staltent waar zestig deelnemende paarden in stonden weggewaaid. Paarden die loskwamen konden vlot gevangen worden en de overige paarden werden zo snel mogelijk op de vrachtwagens van de deelnemers gezet. Inmiddels heeft een dierenarts geconstateerd dat de paarden niet ernstig verwond zijn. Acht paarden hebben schaafwonden opgelopen, waarbij één een verdikte kogel had. Een snee bij een paard is inmiddels gehecht.
Onder controle

De springrubrieken van de eerste dag van CSI Salland zijn gecanceld. Na overleg met de ruiters heeft de organisatie besloten om CSI Salland morgen, vrijdag, met een aangepast programma te vervolgen. “Op dit moment heeft het welzijn van de paarden het grootste aandachtspunt, maar dat lijkt onder controle”, vertelt Jeroen Bakker, voorzitter van CSI Salland.

Wat is er gebeurd? Omstreeks 11.15 uur is een stallentent door een rukwind omhoog gekomen en over de andere stallentent gewaaid. “Een aantal paarden kwam los, maar ze zijn opgevangen. Er zijn paarden in veiligheid gebracht en op vrachtwagens geplaatst, waardoor een aantal ruiters hun paarden kwijt waren. Maar inmiddels is alles terecht. Er was ontzettend veel onrust en schrik.”

Had dit voorkomen kunnen worden? “Ja, er was windkracht 6 voorspeld en er zijn rukwinden. Waarschijnlijk is er een flap van de tent opengewaaid en is de wind eronder gekomen. Omdat de grond drassig is, heeft de wind de zekeringen uit de grond kunnen trekken.”

Wat is de schade?“De schade is nog niet geïnventariseerd, maar het lijkt achteraf nog mee te vallen. Uiteraard zijn er wel spullen beschadigd, zoals zadels van de ruiters. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt en maken de paarden het goed.”

Hoe nu verder?
“In overleg met de ruiters doen we er alles aan om vanaf morgen het programma te vervolgen. Ruiters uit de omgeving nemen hun paarden mee naar huis en hebben stallen aangeboden voor ruiters van verder weg. Zelf hebben we ook nog stallen beschikbaar om de internationale paarden op te vangen. Gelukkig keert de rust weder.”

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...