Haarle gaat voor 100% eigen energievoorziening

Een dorp wat zo rustig lijkt slaat de handen ineen om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Een ambitieus plan wat aansluit bij doelstellingen van het landelijke klimaatakkoord. Op woensdagavond 20 november vindt de derde dorpsbijeenkomst plaats waarbij alle Haarlenaren worden uitgenodigd. Dit project is een project vóór het dorp, maar vooral ván het dorp. Het energieteam “Haarle Energie Neutraal” heeft nog veel werk te verzetten. In 2016 werd 6% van de energiebehoefte in Haarle opgewekt met behulp van duurzame energie. “Participatie” De ambitie van het dorp, om in 2030 voor 30% in de eigen energiebehoefte te voorzien, wordt door de gemeente Hellendoorn volledig ondersteund.

De gemeente heeft Haarle drie jaar de tijd gegeven om met een plan te komen op welke wijze het dorp gaat voorzien in haar eigen energiebehoefte. Veel energieprojecten worden door buitenlandse investeringsmaatschappijen opgezet. Dat wil men in Haarle zien te voorkomen. Een van de werkgroepen zal het financiële plan in kaart brengen om iedereen mee te laten participeren en te laten profiteren. Ook de Haarlenaar met een kleine portemonnee. “Omdenken” Doordat de overheid onlangs heeft besloten dat de gaskraan wordt dichtgedraaid, worden bedrijven en particulieren extra gestimuleerd om te investeren in andere energiebronnen. Voor een nog op te richten werkgroep “Techniek” ligt hier een taak om te kijken welke mogelijkheden er zijn en het beste bij het dorp passen. Ferenc van Damme, communicatiestrateeg bij de provincie Overijssel, is deze avond ook aanwezig om de inwoners met elkaar te verbinden en met werkgroepen aan de slag te gaan.

De bijeenkomst vind plaats van 20:00 tot 22:00 in sport-o-rant Sprengendal te Haarle. Belangstellenden kunnen meer informatie vinden op https://haarle.com/energie

Het artikel Haarle gaat voor 100% eigen energievoorziening verscheen het eerst op Salland1.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...