GroenLinks wil aanpak overlast vuurwerk in gemeente Deventer

GroenLinks heeft een voorstel bij de gemeente ingediend waarin het college gevraagd wordt om vuurwerkvrije zones in de gemeente Deventer aan te wijzen. Tijdens de laatste jaarwisseling is namelijk het aantal meldingen van vuurwerkoverlast schrikbarend toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. In steden waar vuurwerkvrije zones zijn ingesteld blijkt de overlast juist af te nemen. Volgens GroenLinks wordt het dus hoog tijd dat er maatregelen in Deventer worden genomen. Rene Takens en Tjeerd van der Meulen: “Steeds meer Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen, dieren worden opgejaagd, bushokjes worden vernield en ouderen niet meer de straat op durven. Wij willen graag dat de dagen rond oud jaar voor iedereen een feest zijn”.

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn in Deventer 966 meldingen over vuurwerkoverlast gedaan. De meeste meldingen kwamen uit de Vijfhoek. Daarna volgen Voorstad, Keizerslanden en de Zandweerd. De meeste meldingen gingen over harde knallen en stress bij dieren en mensen. GroenLinks denkt dat de overlast minder wordt door vuurwerkvrije zones te maken rondom bijvoorbeeld het ziekenhuis, dierenverblijven (kinderboerderijen) of het asielzoekerscentrum. Er moet dan natuurlijk ook toezicht op worden gehouden. In het voorstel wordt ook gevraagd om meer bekendheid te geven aan de regels en straffen bij het illegaal afsteken van vuurwerk.

Rene Takens en Tjeerd van der Meulen willen het liefst dat er op termijn een centrale vuurwerkshow of meerdere kleinere shows in de wijken en dorpen worden gehouden. Hierdoor zal er vanzelf minder vuurwerk worden afgestoken op plekken waar je het eigenlijk niet zou willen. De meeste mensen kijken namelijk liever naar vuurwerk dan dat ze het zelf afsteken.  Eind oktober 2016 wordt het voorstel in de gemeenteraad van Deventer bediscussieerd.

Over Salland TV

x

Check Also

Salland Vandaag: hoofdpunten uit het nieuws van 5 december

Wat is het laatste en belangrijkste nieuws uit Salland? Dagelijks worden de ...