GroenLinks in Raalte wil van glyfosaat af

GroenLinks in Raalte wil van glyfosaat af. Ze heeft het college gevraagd met een plan te komen glyfosaat uit Salland te krijgen. Ralph Mulder laat dat weten op de site van GroenLinks. Het staat daar in een soort Sallands omdat de raadsvergadering deze dialectmaand in het plat was. Daarbij is vertaling van de geel naar gèèl niet helemaal goed gegaan en wed het geil, dat in net Nederlands en het Sallands hetzelfde is, maar dat doet aan het te bereiken niet doel niets af.

Door Ralph Mulder

Tot 1980 kon iedere boer hel goed zonder, maar nu lijkt het wel; of niemand meer zonder kan, aldus GroenLinks. Planten, dieren, insecten lijden er onder. Dus het roer moet om. Ook bij het gemeentebestuur.

Want, zegt GroenLinks, glyfosaat staat voor smerig water, smerige lucht, onvruchtbaarheid, Parkinson en kankers. “Daar is niks geen Sallands van te bakken!”

Het college/de burgemeester wordt verzocht de volgende vraag/vragen schriftelijk te beantwoorden:
GroenLinks dringt al jaren aan op het verbannen van Pesticiden en Herbiciden waaronder Glyfosaat en vraagt het college hier in 2020 het voortouw in te nemen. Glyfosaat mag niet mee toegepast worden voor onkruidbestrijding in de openbare ruimte.
a. Kan het college bevestigen dat het nergens in de openbare ruimte meer wordt toegepast? Dus ook niet door professionals die door de gemeente worden gecontracteerd. De gemeente heeft agrarische percelen in haar bezit.
b. Kan het college bevestigen dat in de huidige en in nieuwe pachtcontracten het gebruik van glyfosaat uitgesloten wordt?
c. Is het college bereidt om op korte termijn een gebiedsregiseur aan te stellen om met de agrarische sector in overleg te gaan zodat de landbouw in Salland per 2020 Glyfosaat vrij is?
d. Hoeveel tijd is er volgens het college nog nodig voordat Raalte de regie gaat voeren bij het uitbannen van bestrijdingsmiddelen zodat niet de erfbetreders maar de samenleving zeggenschap krijgt over onze leefomgeving?

Ralph Mulder is fractievoorzitter van GroenLinks Raalte

Het bericht GroenLinks in Raalte wil van glyfosaat af verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...