Gif inzetten tegen de eikenprocessierups: ‘wir haben das nicht gewust’

Sloten vroeger uitbaggeren, bomen opsnoeien, bermen maaien, landbouwgrond uitputten… Ja, dan moet je wel op een andere manier de eikenprocessierups bestrijden, want als je al zijn natuurlijke vijanden weghaalt, wat blijft er dan nog over.

Door Harrie Kiekebosch

Gemeenten en waterschap gaan dit voorjaar doodleuk door met alles wat je juist niet moet doen om de natuur haar evenwicht terug te geven, zodat ze zelf de processierups aan kan. In plaats daarvan bouwen we mensenhuizen in het klein na en noemen dat vogelhuisjes. Niet dat de mees daar in nestelt, want met takloze bomen, gemaaide bermen en bespoten grasfalt heeft die hier niks te zoeken.

Dan maar op een andere manier bestrijden: Vertimec. Van harte aanbevolen door het Ctgb. Die kun je wel om een boodschap sturen. Want die vinden glyfosaat ook prima, net als de politiek in Raalte. De zinnen die jullie nu over corona uitspreken, bewaar die voor over tien jaar: we hadden dat echt niet zien aankomen. Maar weet dan ook dat we dat beluisteren als ‘wir haben das nicht gewust’.

Dat College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden wist niet hoe gauw ze haar besluit moest intrekken toen de samenleving in geweer kwam. Maar niet getreurd, er is ook nog Xentari. Een biologisch middel, roepen Raalte en Olst-Wijhe er trots bij. Maar Hengelo en Oldenzaal gebruiken het nadrukkelijk niet. “Alle insecten die met Xentari in aanraking komen, gaan dood. Alsof je met een kanon op een mug schiet” zeggen ze tegen RTV Oost. Het middel wordt aanbevolen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het zal best de eikenprocessierups doden. Maar ook alle andere rupssoorten. Dus heeft de mees geen eten en kiest die nooit voor zo’n klein nagemaakt mensenhuisje om te gaan wonen. Volgend jaar moeten we nog meer gif gebruiken. En het jaar erop nóg meer. Dat voorspelden we vijf jaar geleden al. Maar net als bij corona willen de verantwoordelijken pas luisteren als het te laat is.

En dan zeggen ze dat ze het niet wisten.

Het bericht Gif inzetten tegen de eikenprocessierups: ‘wir haben das nicht gewust’ verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...