Gezond gezinsuitje herfstvakantie Foodcamp Olst-Wijhe, bootcamp en verspillingsvrij koken tussen de koeien, tijdens nationale Dutch Food Week.

Gezond gezinsuitje herfstvakantie Foodcamp Olst-Wijhe, bootcamp en verspillingsvrij koken tussen de koeien, tijdens nationale Dutch Food Week.

In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer.

Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen. Beiden waren grotendeels in het voorjaar gepland, maar zijn verplaatst naar het najaar in verband met Corona. Alle Foodcamps zijn buiten en Corona proof.

Gezonde en duurzame leefstijl

LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Nieuw is dit jaar dat voedselverspilling onder de aandacht wordt gebracht in het oogst- en kookonderdeel van de Foodcamp. Een belangrijk thema voor een duurzame leefstijl waar verschillende partners van de Foodcamp, zoals Rabobank en Albert Heijn zich al langer sterk voor maken.

Dutch Food Week

De Foodcamp vindt plaats tijdens de landelijke Dutch Food week die gehouden wordt van 10 t/m 17 oktober, met het thema ‘verbinding’. Wat eten we en hoe komt het op mijn bord? In Dutch Food Week wordt kennis gedeeld en nieuwe ontwikkelingen getoond die met ons eten te maken hebben. Samen en gezond koken, en genieten van eten wordt in onze huidige wereld misschien wel belangrijker dan ooit.

Scholen en kinderopvang

Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar.JLE is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS. De Foodcamp wordt door JLE als één van de inspiratievoorbeelden gepresenteerd.

Van 1 t/m 30 september kunnen scholen aangeven dat zij belangstelling hebben voor de subsidieregeling. Toekenning vindt plaats op basis van vooropgestelde criteria/randvoorwaarden.

Lokale organisatie en programma

LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze samen met deskundige partners.

Tom en Ellis Lugtenberg nemen de deelnemers mee over hun bedrijf. Ze laten zien hoe zij hun vee van het Hollandse MRIJ ras natuurlijk gezond houden voor smaakvolle zuivel en vlees. Veearts Erna Post van DAP Olst-Wijhe laat zien hoe een gezonde koe eruit ziet, wat ze eet en hoe de vier magen van de koe werken. Leon Ripperda van Proeftuin van Salland maakt samen met kinderen en ouders verschillende gerechten klaar met zuivel en vlees van de boerderij en groente van Overkempe in de LekkerBoer foodtrailer. Ouders hoeven dus thuis niet te koken. Albert Heijn Boomgaard Wijhe levert aanvullende producten voor de maaltijd en organiseert een win-actie met vrijkaartjes voor de Foodcamp. Meer info over de actie www.lekkerboer.nl/actie.

Leef! Sportcentrum Olst-Wijhe neemt de deelnemers mee in een bootcamp over het erf en door de weilanden. Ook wordt er een stukje gerend, net als bij de Daily Mile op scholen.

Ook wordt de Foodcamp ondersteund door bedrijven uit de voedselketen, leveranciers en afnemers van de boerderij, zoals stalinrichter Van der Sluis, Alfa adviseurs en Rabobank. Leveranciers van de boerderij, die het belangrijk vinden dat het verhaal achter ons eten verteld wordt aan kinderen en ouders.

Waar en wanneer

Woensdag 14 oktober van 15.30-18.00 uur bij boerderij de Riet, Kleistraat 17, Olst.

Op 2 oktober is een eerste Foodcamp in Salland, bij tuinderij Haverkamp & BijTjoonk, Rodijksweg 9a in Deventer. Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.

Opgave en kosten

Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor de Foodcamp via www.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is 7,50 euro per persoon.

LekkerBoer

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Judith de Rijk-Heimerink, algemene aansturing LekkerBoer 06-42195509

info@lekkerboer.nl

www.lekkerboer.nlfacebook.com/lekkerboer.nl/

twitter.com/LAvonturen instagram.com/lekkerboeravonturen/

Locaties Foodcamp 2020 in Salland

Zie www.lekkerboer.nl/boerderijen.

2-okt BijTjoonk & biologische tuinderij Haverkamp Rodijksweg 9A 7427 RD Deventer
4-okt melkveebedrijf De Riet Kleistraat 17 8121 RG Olst


Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...