De gevel van de oude schouwburg aan het Grote Kerkhof in Deventer komt niet op de gemeentelijke monumentenlijst.


Gevel Schouwburg geen gemeentelijk monument

Een aanvraag daarvoor van de Vereniging Bond Heemschut is afgewezen door het college. Daarmee is er nu ruimte om de oude voorgevel daadwerkelijk te slopen. “We hebben het advies van de gemeentelijke adviesraad overgenomen”, vertelde wethouder Marc-Jan Ahne vrijdagochtend, tijdens de wekelijkse persconferentie van het college.

Er is ook gekeken naar het advies van SteenhuisMeurs een bedrijf dat helpt en adviseert ontwikkelingen te realiseren waarin heden en verleden van een plek verbonden worden en te zorgen dat er nieuwe kwaliteit ontstaat. Het bezwaar maken op het besluit van de gemeente is nog in beraad bij Heemschut. Heemschut kan dus eerst bezwaar aantekenen bij de gemeente. Later is dan nog de gang naar de rechter mogelijk.

Dat kan dan weer gevolgen hebben voor de stadskantoor besluitvorming. Heemschut wijst op de Lebuinuskerk en de voorgevel van het stadhuis van Deventer die beiden in de top 100 van Rijksmonumenten van Nederland staan. De gevel zoals in het ontwerp van het huidige nieuwe stadkantoor drukt een zodanige stempel dat de rijksmonumenten erbij in het niet vallen. Heemschut onderzoekt of er procedurele fouten zijn gemaakt, opvallend is dat het advies van SteenhuisMeurs al enige tijd op de plank lag bij de gemeente, en ze er toch erg lang over hebben gedaan om te reageren op het verzoek van Heemschut.

Over Salland TV

x

Check Also

Stöppelhaene gaat in 2024 voor meer sfeer en beleving

RAALTE – Wie aankomende editie van Stöppelhaene het terrein op loopt, zal ...