Gemeenteraad Apeldoorn wil eerste vuurwerkvrije gemeente worden

De gemeenteraad van Apeldoorn wil een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente. Gisteren werd door een meerderheid van de raad een motie daarover aangenomen. Als het plan doorgaat, is Apeldoorn de eerste gemeente waar consumenten met Oud en Nieuw helemaal geen vuurwerk mogen afsteken.

Vuurwerkvrije zones
Het verbod gaat nog niet in bij de komende jaarwisseling; er zijn wel al bepaalde plekken waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Heel veel gemeenten hebben van die vuurwerkvrije zones. Pas volgend jaar zou het algehele verbod ingaan. Wethouder Wim Willems adviseerde de gemeenteraad nog even te wachten met het besluit, maar aan die oproep is geen gehoor gegeven. De motie wordt ondersteund door het CDA, de SGP de ChristenUnie, D66, GroenLinks, de Verenigde Senioren Partij, de Partij voor de Dieren en 50Plus.

Niet te handhaven
Er zijn meer gemeenten die willen dat het verboden wordt om vuurwerk af te steken, maar verschillende burgemeesters denken dat zo’n verbod niet te handhaven is. Ze willen liever een landelijk verbod, maar daar wil het kabinet niet aan. Het verbod op vuurwerk in Apeldoorn is nog niet zeker. Het college van burgemeester en wethouders moet eerst met een uitgewerkt plan komen. De gemeenteraad moet daar dan nog mee akkoord gaan. Tegenstanders van een verbod op het afsteken van vuurwerk of het aanwijzen van vuurwerkvrije zones denken dat het besluit moeilijk te handhaven zal zijn, meldt Omroep Gelderland. Dat is voor de indieners geen reden om het niet te proberen.

Professioneel vuurwerk
Als het verbod er komt, zou het wel kunnen dat er in Apeldoorn nog professioneel vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling.

Over Salland TV

x

Check Also

Omroep Gelderland en RTV Oost slaan de handen ineen en presenteren: Het debat van het Oosten

In het kader van de komende verkiezingen presenteren Omroep Gelderland en RTV ...