In het 2e kwartaal van 2009 is in 90% van de gemeenten de woningwaarde gedaald.

Economie – Woningwaarde daalt in alle gemeenten

In 65 gemeenten betrof deze daling meer dan 5%, en in 20 gemeenten betrof de daling meer dan 10%. De grootste daling van de woningwaarde vond plaats in regio’s in Noord- en Zuid-Holland. Zo daalde de gemiddelde waarde van eengezinswoningen het hardst in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek.

Sterke dalers zijn overwegend dure gemeenten als Blaricum, Naarden, Bussum, Laren, waar de gemiddelde waarde van een eengezinswoning 15% is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal 2008.De gemiddelde appartementswaarde daarentegen daalde het hardst in de Agglomeratie ‘s-Gravenhage. Sterke dalers zijn gemeenten als Den Haag, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar en het Westland waar de gemiddelde appartementswaarde ruim 11% in waarde is gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Een lichte stijging van circa 1.5% van de gemiddelde waarde van een eengezinswoning vinden we dit kwartaal terug in de Achterhoek, Noord-Drenthe en Oost-Groningen: deze regio’s vormen hiermee een uitzondering op de negatieve trend. In alle 12 provincies daalde de woningwaarde in meer of mindere mate.

In drie van de 12 provincies daalde de gemiddelde woningwaarde slechts licht met minder dan 1%; dit zijn de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel. Een sterke negatieve ontwikkeling vinden we in de Randstad-provincies Noord- en Zuid-Holland, met een daling van de woningwaarde van gemiddeld 5%. Ten opzichte van een jaar geleden komt de gemiddelde woningwaarde in Nederland -3,6% lager uit.

De gemiddelde waarde van een woning is in het afgelopen jaar gedaald tot EURO 249.000. De gemiddelde waarde van een eengezinswoning komt uit op EURO 270.000 en van een appartement op EURO188.000. De WOX (1995 = 100) noteert een stand van 259. Ten opzichte van de huidige inflatie van 1,4% (juni 2009, CBS), blijft de reële waarde van een woning in Nederland 5% achter.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...