Fietstocht en expositie 75+1 jaar vrijheid in De Kuip Colmschate

Op zondagmiddag 12 september start vanuit Gemeenschapshuis De Kuip de fietstocht 75+1 jaar vrijheid. Deze stond al gepland voor april 2020, maar kon toen door het bekende virus helaas niet doorgaan. Helaas was het ook in april 2021 niet mogelijk, dus vieren we onze vrijheid gezamenlijk op gepaste afstand in september. Naast de fietstocht is er ook een expositie van Colmschate in de oorlog en in 75+1 jaar vrijheid.

De fietstocht wordt georganiseerd door Jumbo Hans Kok en De Kuip. In september 2020 was er ook een succesvolle middag “Trots op Colmschate” die destijds ook veilig en volledig coronaproof is verlopen. Met die spirit is het projectteam aan de gang gegaan om ook dit jaar weer een mooie middag te organiseren.
De fietstocht neemt de deelnemers mee op een mooie tocht langs diverse oorlogsmonumenten in de omgeving van Colmschate en haar buurtdorpen. In het routeboek en bij de monumenten vindt u veel informatie en foto’s over de geschiedenis van die plekken. Daarnaast geniet u ook van de prachtige omgeving.

De organisatie hoopt dat na maanden van weinig activiteiten dit weer een eerste aanzet is om op een coronaproof wijze met elkaar van het mooie gebied van Colmschate en omgeving te genieten. Maar ook stil te staan bij 75+1 jaar vrijheid.
Naast de fietstocht is er ook een expositie in De Kuip, deze vindt i.v.m. de extra ruimte plaats in de sporthal. Hier kan men veilig op gepaste afstand zo’n 200 foto’s bekijken van Colmschate in de Tweede Wereldoorlog en in 75+1 jaar vrijheid. Ook is er aandacht voor wederopbouwboerderijen. In Salland was na 1945 de vervanging van 255 boerenbedrijven door wederopbouwboerderijen noodzakelijk. De meeste erven waren verloren gegaan bij de bevrijdingsopmars van de geallieerde strijdkrachten.

Ook is er aandacht voor meer dan 15 jaar “Welcome Again Veterans” in De Kuip. Hierbij bezochten jaarlijks meerdere Canadese Veteranen De Kuip. De Kuip heet in die tijd altijd The Canadian Club.

Alle activiteiten zijn volledig coronaproof en veilig te bezoeken, vanaf 12 uur start de fietstocht en is de expositie geopend. De route vindt men in een boekje met de fietsroute begeleid met foto’s uit de (Colmschater) geschiedenis. Tijdens de fietstocht is er ook een rustpunt op een bijzondere locatie. De route is zo’n 24 km.

Toegang tot het evenement is gratis. Echter is deelname aan de fietstocht € 5,00 per persoon inclusief een tasje met wat lekkers voor onderweg en de fietsroute. Aanmelden is i.v.m. de coronamaatregelen noodzakelijk voor zowel de fietstocht als de expositie en kan via de site van De Kuip (www.de-kuip.nl/agenda/76jaarvrijheid/).

U vindt Gemeenschapshuis De Kuip aan de Bloemendalsweg 1b in Colmschate.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...