Excursie 900 Jaar Raalte Groen naar ’t Natuurlijk Huus: eetbare kruiden in plaats van een glad gazonnetje

Agnes Heethaar verzorgde woensdag een excursie door het voedselbos en de ‘achtertuin’ van ’t Natuurlijk Huus. Deze zijn beide ingericht met oog voor de natuur, wat eigenlijk vooral neerkomt op minder in de tuin werken en de natuur lekker zijn gang laten gaan. Op de plek waar je nu een glad gemaaid gazonnetje hebt, kun je ook kruiden als postelein, dovenetel, zevenblad en paardenbloem laten bloeien. “Als je het gladheidssyndroom van je af kunt zetten, zie je dat de tuin er veel mooier van wordt, en je kunt er nog van eten ook!”

Het zoemt niet meer zo in de natuur. Insecten overleven de monocultuur van het platteland niet en gewasbestrijders zijn bedoeld om ze te doden. Met het voedselbos wil ‘t Natuurlijk Huus een bijdrage leveren aan het geven van insecten weer een kans. Dit kun je thuis, bijvoorbeeld in je achtertuintje, of samen in het plantsoen van de openbare ruimte, ook doen. Het voedselbos levert voedsel op voor mens en dier. Omdat er in de (wilde) natuur heel veel eetbaar is, is er in het voedselbos ook veel meer voedsel te halen dan alleen fruit, groente en noten. Je kunt er ook ingrediënten voor thee en pesto uithalen. De bezoekers van de excursie waren enthousiast over deze mogelijkheden.

De excursie was een activiteit van de werkgroep ‘900 Jaar Raalte Groen’. De volgende activiteit is op 10 juni, dan wordt een klimaatwandeling in de natuur gehouden bij Averlo. Aanmelden kan via info@duurzaamheidscoalitie.nl.

Als uitsmijter voor 900 Jaar Raalte Groen wordt het festival Raalte Groene Cross gehouden op 11 november in het HOFtheater, waarin groene voorlopers uit Raalte samenkomen met landelijk bekende sprekers voor een breed Sallands publiek. Als jij een origineel idee hebt voor dit festival, kun je een e-mail sturen naar Karen Holtmaat via info@duurzaamheidscoalitie.nl.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...