Een terugblik op de projecten en het gedachtengoed van Stichting Y

Vanaf 12-09-2021 – Solitair of Solidair is een initiatief van Klaus Versteegen, Pim van Pagée en Jacqueline Hogeveen in samenwerking met Kunstenlab. De aanleiding was de opname van het documentatiemateriaal van stichting Y in het archief van het Historisch Centrum Overijssel. Stichting Y organiseerde in de jaren ’70 vernieuwende kunstmanifestaties waarin zij onder meer gebruik maakten van het destijds nieuwe medium video. Kenmerkend voor hun werkwijze is het feit dat zij zich inzetten voor het coöperatieve, voor samenwerking tussen kunstenaars en bewoners van dorp en stad. 

Cultuuromslag
In de historische canon van Olst wordt de impact van Stichting Y beschreven als ‘een cultuuromslag’; Er ontstond een nieuwe sociaal-culturele voorhoede binnen het dorp, die zich nadrukkelijk liet horen. Ook in het Noordenbergkwartier in Deventer was de impact van de manifestaties van Stichting Y op de uiteindelijke stedenbouwkundige ontwikkeling groot én vernieuwend: buurtbewoners komen in verzet, en worden gehoord, onder meer door het inzetten van kunst en media. In Kunstenlab is documentair materiaal te zien met onder meer video’s van de manifestaties, affiches en ander historisch materiaal.

Min of Meer
Daarnaast is Min of Meer te zien met kunstwerken van Klaus Versteegen en Pim van Pagée. Van 1972 tot en met 1974 voerden Klaus Versteegen en Pim van Pagée onder de naam Gelegenheidsduo in opdracht van stichting Y een reeks projecten uit, Vingeroefeningen genaamd. De ervaringen die met deze experimenten werden opgedaan waren leidraad voor de daarna door werkgroep EI bedachte en georganiseerde projecten. In de tentoonstelling is recent werk te zien van deze twee initiatiefnemers.

Opening
Op zondag 12 september wordt de tentoonstelling feestelijke geopend door Nico Haasbroek, als journalist heeft hij de beweging van dichtbij gevolgd. Hij is ook de schrijver van het boekje dat bij deze tentoonstelling verschijnt.

Verdiepend programma
Naast de tentoonstelling In Kunstenlab is er een verdiepend programma met o.a. een kunstenaarsgesprek met Pim van Pagée en Klaus Versteegen o.l.v. Arno Kramer.
Ook in het Holstohus in Olst is binnenkort een tweede tentoonstelling te zien. Meer informatie over de verschillende activiteiten; www.kunstenlab.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Zweten bij obstacle run tijdens het Sportfestival Olst

Zaterdag 8 juni kunnen sportievelingen zich weer naar hartenlust in het zweet ...