De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het kraakverbod.


Politiek – Kraakverbod wet is van kracht

Dat betekent dat er een boete of een celstraf komt te staan op het kraken van leegstaande panden. CDA, VVD, ChristenUnie en SGP stemden voor. Deze partijen hebben samen 41 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Mogelijk treedt de wet nog dit jaar in werking. Dan kunnen krakers maximaal een jaar cel krijgen, of een boete van maximaal 7500 euro. Als er geweld of dreigementen aan te pas komen, dan gaat de maximumstraf omhoog naar twee jaar cel. Het voorstel is bedacht door Tweede Kamerleden van CDA, VVD en ChristenUnie.

In oktober kreeg het plan al steun van een nipte meerderheid van de Tweede Kamer. De linkse partijen zijn tegen. PvdA-senator Mies Westerveld noemde het verbod eerder ‘onlogisch, onnodig en onverstandig’. De linkse partijen vragen zich verder af of politie en justitie wel genoeg mensen hebben om op te gaan treden tegen krakers.

De PvdA-fractie in de Senaat laat dinsdag in een reactie weten het onbegrijpelijk te vinden dat ‘de initiatiefnemers de bezwaren van de bestuurders van grote gemeenten genegeerd hebben en zijn doorgegaan met een wet waarvoor niet of nauwelijks draagvlak bestaat bij degenen die deze moeten uitvoeren’.

“Wel vinden wij het een goede zaak dat politie en justitie snel en daadkrachtig kunnen optreden tegen kraken en krakersgeweld.” Activisten gaan dinsdag ‘her en der’ in het land acties voeren tegen het besluit, onder meer in Den Haag, meldt de site indymedia.nl. In Breda demonstreerden krakers uit het hele land om te protesteren tegen ‘woningnood, leegstand, kapitalisme, en repressie’. De demonstranten gaven aan dat zij doorgaan met het bezetten van lege panden als het verbod in werking treedt. Aan het eind van de demonstratie werd een pand gekraakt.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...