Duurzaamheidscoalitie: om papierverspilling tegen te gaan: reclame alleen maar als je een ja-sticker neemt

De kop is er af: de Duurzaamheidscoalitie van Raalte heeft haar eerste succesvolle bijeenkomst gehad en dat heeft gelijk geleid tot raadsvragen: kan Raalte de Ja-sticker invoeren, dat je alleen nog maar reclame krijgt als je daar actief om vraagt. De Duurzaamheidscoalitie is opgezet door D66, GroenLinks en PvdA, ze willen via deze coalitie veel meer aandacht voor natuur, milieu, duurzaamheid en energie, vooral voor het klimaat. Dat gebeurt onder meer via een reeks activiteiten, waar vrijdagavond de aftrap voor gegeven werd. Daar kwam naar voren dat papierverbruik een grote invloed heeft op de CO2-uitstoot per persoon, en kwam naar voren dat het tijd is voor actie. Aangeven als je wél reclame wil Vandaar: de Ja-sticker kan een hoop papierverbruik schelen van reclamefolders die heel vaak ongelezen van brievenbus naar oud papier gaan. Wie wel reclame wil kan dat kenbaar maken met een sticker. Nu is het andersom: wie iets níet wil, moet dat actief aangeven. In bijvoorbeeld Rijssen-Holten en Deventer is de sticker al in gebruik. Waarom niet in Raalte?, vraagt de Duurzaamheidscoalitie zich af.

Europese wetgeving

Huis-en huisbladen blijven altijd wel toegankelijk in de brieven bussen. Als je invoert dat die niet automatische in de bussen mogen, is het systeem in strijd met artikel 10 van de Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (ERVM) waarin de vrijheid van meningsuiting, waaronder persvrijheid, wordt beschermd.

Tijd voor actie

Dat het tijd is voor actie, bleek wel uit de verschillende presentaties tijdens de gespreksavond. Voorzitter Karen Holtmaat (Steunfractielid D66) schetste dat in 2060 haar kinderen misschien al weer opa zijn van de kinderen van hun kinderen… “Om hen een goed leven te gunnen moeten we nú de temperatuurstijging stoppen. In de laatste ijstijd, toen er hier drie kilometer sneeuw lag, was het gemiddeld vier graden kouder. Oplossingen kennen we wel: consuminderen, minder vlees, minder reizen, minder steen, meer bomen, zonnepanelen. Maar gek genoeg kijken we er naar en doen we niks.” Als psychologe is Holtmaat dan ook van plan haar kennis en kunde in de strijd te gooien de samenleving in transitie te krijgen, te beginnen in Raalte en Salland. Actievoeren is ook best leuk De Klimaatburgemeester van Salland, Mirjam Burema uit Olst pleitte voor actie: “We moeten

het klimaat uitroepen tot een noodtoestand. We hebben met corona en nu met de energie-armoede gezien dat er dan veel kan. Ik ben daarom bereid tot actie voeren. Een vuist maken, dat is ook best leuk!” Ilona Hiddes en Sanne Kamerling vertelden hoe ze privé stappen in duurzaamheid maken. Ilona en Sanne waren gevraagd vanwege de serie Wat doe jij duurzaam, op HierinSalland waar Sallanders vertellen wat ze duurzaam doen. Als een verslaafde in de drankwinkel Tijdens een quickscan voor je CO2-uitstoot (die je hier ook zelf kunt doen) bleken de aanwezigen voor Nederlandse begrippen al best duurzaam bezig, maar ook dan zou je nog twee aarden nodig hebben als de hele wereld zo zou leven als de mensen in de zaal.

“Zoals we leven in ons land, met al die verleidingen om vooral niet duurzaam te zijn, het lijkt nog wel het meeste op een drankverslaafde voor zijn afkicken te werk te stellen in een drankwinkel,”

maakte Paul Hendriksen, initiatiefnemer de Aardenhuizen in Olst, de vergelijking. Hij begeleide het invullen van de quickscan. “De pepernoten liggen bij wijzen van spreken al in juli in de supermarkt, opdat we maar consumeren!” En omdat je ergens moet beginnen het tij te keren, besloten de organiserende politieke partijen ter plekke werk te maken van de ja-sticker.

Vanuit de zaal kwamen overigens ook nog wel andere ideeën voor een duurzamer Raalte: bedrijven verplichten zonnepanelen te nemen, regenwater niet met het riool weg te laten lopen, maar opvangen voor gebruik, winkels krijgen waar je spullen kunt kopen zonder verpakking, maar dan toch in elk geval zonder plastic, sloten die droogstaan niet meer maaien voor de biodiversiteit en de rotondes op de invalswegen van Raalte vol zetten met inheemse, maar vooral heel fleurige kruiden.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...