Digitale Radio Stedendriehoek van start

De lokale publieke en commerciële omroepen in de Stedendriehoek hebben besloten om samen te gaan werken. En daardoor is het mogelijk geworden voor iedereen om deze omroepen via digitale radio (DAB+) te beluisteren. Loostad Radio (Apeldoorn)en Salland 747 (Deventer/Salland) zijn dit initiatief gestart en werken inmiddels samen met RTV- Apeldoorn en DRTV uit Deventer om de verbondenheid onderling in onze streek te vergroten. Vanaf vandaag zijn de deelnemende omroepen ook digitaal te beluisteren.

Digitale radio is ongestoord en ruisvrij genieten van muziek en lokale informatie van de omroep bij jou in de buurt. Dit project sluit aan bij het officiële beleid van gemeentes zoals Apeldoorn en Deventer om samenwerking tussen omroepen te bevorderen en verder uit te bouwen. Vier lokale omroepen zijn zo via DAB+ kanaal 5a te beluisteren zonder dat ze elkaar kunnen storen. Alle deelnemers hebben de handen ineengeslagen en brengen samen de maandelijkse kosten op voor het onderhoud. Na slechts 2 jaar zijn ze dan samen eigenaar van alle apparatuur. Dat betekent uiteindelijk lagere maandlasten voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat dit zonder winstoogmerk gebeurd zijn zij allen verenigd in een stichting. Deze verzorgt de administratie en technische zaken en is ook het aanvraagpunt voor radiostations die ook willen meedoen. De stichting heet: Stichting Coördinatie Digitale Radio Stedendriehoek (CDR voor kort) www.cdrdab.nl

De huidige deelnemers zijn:

RTV-Apeldoorn (lokale omroep Apeldoorn)
DRTV (lokale omroep Deventer)
Loostad Radio (non-publieke omroep Apeldoorn)
Salland 747 (non-publieke omroep Deventer)

Het uitzendgebied betreft:

Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Brummen, Voorst, Uddel en Hoenderloo.
In dit gebied kunnen zich deelnemers aanmelden via een speciale website:
Site: www.cdrdab.nl mail: info@cdrdab.nl

ONDERZOEK NLO (Nationaal Luister Onderzoek):
De laatste grote peiling naar DAB+ was in 2019. Het aandeel van digitaal luisteren is inmiddels opgelopen naar 39% (33% in 2017). DAB+ is daarin flink gegroeid. Het percentage huishoudens met een DAB+-ontvanger steeg van 15% naar 24%, en de luistertijd verdubbelde.

(Bron: NLO)

TECHNISCHE INFORMATIE:

Wat is digitale radio DAB+?

DAB+ (Digital Audio Broadcast) is een zendtechniek waarmee een digitaal signaal via de ether verspreid wordt. Het zal op termijn de vertrouwde analoge FM vervangen. Het grote voordeel van DAB+ is dat je op 1 signaal (frequentie) meerdere radiostations tegelijk kan doorgeven. De luisteraar kan dan thuis of in de auto met een DAB+ ontvanger zelf bepalen naar welk radiostation men wil luisteren. De radiostations kunnen elkaar onderling niet storen.

HOE TE BELUISTEREN/ONTVANGEN?

Via een DAB radio. Dit kan een portable zijn of autoradio. Veel Bluetooth speakers of wekkerradio’s kunnen DAB+ ontvangen. Afstemmen doe je op kanaal 5A. Vervolgens kies je daar je favoriete radiostation wat je wil beluisteren.

AANVRAAGPROCEDURE:

Voor radiostations die willen meedoen op de CDR multiplex is het volgende belangrijk:

Je bent in bezit van een officiële zendmachtiging.
Je bent een rechtspersoon.
Je hebt een vergunning voor het uitzendgebied.

Na aanleiding daarvan kan bij een aanvraag voor deelname bij de CDR Stedendriehoek worden ingediend. Volgens de vergunningsvoorwaarden mogen nieuwe deelnemers die voldoen aan het bovenstaande niet geweigerd worden.

De technische infrastructuur wordt verzorgd en uitgevoerd door ACTG in Apeldoorn.

info@cdrdab.nl
www.cdrdab.nl
www.loostadradio.nl
www.rtv-apeldoorn.nl
www.salland747.nl
www.deventerrtv.nl
www.actg.nl
www.broadcastpartners.nl
www.agentschaptelecom.nl

 

Over Salland TV

x

Check Also

Optredens van schrijvers tijdens Deventer Boekenmarkt op het Vogeleiland

Vogeleiland in teken van kinderboek Op zondag 4 augustus vindt de Deventer ...