Nadat de gemeente het Diftar afvalverwerkingsysteem heeft ingevoerd wil wethouder Jos Pierey (PvdA) de cijfers van COELO niet erkennen.


Diftar circus na een half jaar evalueren

De COELO heeft berekend dat de gemeente Deventer landelijk koploper is met de stijging van lokale lasten. En dat komt volgens de COELO door het Diftar systeem. Woensdagavond bleek dat toen Carmen Hunger van de lokale VVD vragen stelde aan de wethouder hoe het kan dat Deventer zo duur uit de bus komt in een onderzoek van de universiteit Groningen over de kosten van het verwerken van afval. Het verschil zit hem erin dat de gemeente ervan uit gaat dat de meeste huishoudens hun container maar 16 keer per jaar aan de weg gaan zetten door invoeren van het systeem.

Het onderzoeksinstituut van de universiteit Groningen heeft andere maatstaven gebruikt namelijk 24 keer aan de weg zetten. De gemeente zou over een halfjaar kunnen onderzoeken hoeveel grote en kleine grijze containers zijn opgehaald en de kosten daarover laten berekenen. Dat zal inzage geven in de werking van het nieuwe afvalbeleid(Diftar). Dan kunnen er twee berekeningen gemaakt worden een keer op de manier van Groningen en een keer op de manier van Deventer. Overigens is de gemeente Oostzaan vorig jaar na 10 jaar gestopt met het Diftar systeem, omdat de kosten de pan uitrezen en er veel zwerfafval ontstond.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...