Dickens Festijn Deventer komt er weer aan

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van de Hanzestad Deventer op zaterdag 20 en zondag 21 december. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Tiny Tim, van Christmas Carol Singers tot weeskinderen, van kantoorklerken tot deftige lieden.

Het Dickens Festijn vindt voor de 24e keer plaats en wordt jaarlijks bezocht door ruim 150.000 bezoekers. Het festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang. De wachttijd kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden via dranghekken naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid. Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.

De geuren van punch en gepofte kastanjes, duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.

Volop theater en muziek

Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Er lopen kastanjeverkopers, kolensjouwers en krantenverkopers rond, maar ook deftige notabelen en kantoorklerken. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen.

Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert. Kooplui bieden hun waar aan: antiek en sieraden, boeken en kunst, keramiek en beelden, Engelse pie en Dickens-bier, kersthuisjes en echte mistletoe. Bovendien hebben de bakkers van Bussink ook dit jaar een speciale ‘Dickens ontbijtkoek’ gemaakt.

Handwerkers demonstreren hun ambacht, terwijl even verderop een schapenkudde passeert. Er worden vaten met hete punch door de straten gerold en er hangt was te drogen. Schoorsteenvegers beklimmen de daken, een schoolklasje paradeert door de straten. Kinderen halen kattenkwaad uit en de strenge politieagent blaast nog harder op zijn fluit.

Bij de Bergkerk is een mysterieus Dickens-kerkhof met graven van bekende figuren die in de boeken van Dickens overlijden of overleden zijn. Lady Dedlock treurt bij het graf van Captain Hawdon en uiteraard ontbreekt het graf van Scrooge niet. De dood is alom aanwezig in de 19e eeuwse stad van Charles Dickens. Het kan maar zo dat een rouwstoet voorbijkomt, met al weer een slachtoffer van de barre leefomstandigheden.

Ook zijn er optredens in de monumentale Bergkerk, in het hart van het Dickens Festijn. Daar is ook dit jaar een bijzondere tentoonstelling uit de collectie van Emmy Strik, grondlegger van het Deventer Dickens Festijn. Naast verzamelobjecten worden er taferelen getoond uit de boeken van Charles Dickens, met de meest bijzondere kostuums uit haar collectie.

Het Dickens Festijn onderscheidt zich door het grote aantal optredens van vele acteurs, groot en klein, zangers en muzikanten. U komt ze vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Al deze optredens maken het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Festival of Lessons and Carols: Op vrijdag 19 december, de vooravond van het Dickens Festijn, brengt het Kampen Boys Choir in de Bergkerk een kerstconcert geheel in Engelse stijl en traditie. Een koor met 16 jongens en 13 mannen in bijpassende kleding naar het voorbeeld van Engelse Cathedral en College Choirs.

Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 10,-, voorverkoop bij de VVV Deventer (Brink 56) www.vvvdeventer.nl

Deventer Kerststad

Deventer staat het gehele weekend in het teken van kerst met vele aktiviteiten.

De winkels in de binnenstad zijn zaterdag 20 en zondag 21 december geopend tot 17.00 uur.

Op de Brink is op zaterdag 20 december de wekelijkse warenmarkt en op zondag 21 december is er een markt in kerstsfeer van 11.00 tot 17.00 uur.

De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuïnuskerk vindt plaats van donderdag 18 t/m zaterdag 20 december (open: do 14.00-21.00 uur, vr 10.00-21.00 uur en za 10.00-17.00 uur. Toegang: € 2,50, tot 12 jaar gratis, ingang Grote Kerkhof onder de toren).

In de Oude Mariakerk (Nieuwe Markt 35) vindt op 20 en 21 december een antiek- en brocantemarkt plaats van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang: € 1,-.

Daarnaast vinden er op zondag 21 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Broederenkerk en de Grote of Lebuïnuskerk met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

Parkeren en openbaar vervoer: Op zaterdag 20 en zondag 21 december volgt u komende vanaf de A1 de borden naar een extra, bewaakt parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden beide dagen van 8.30-18.30 uur (9 euro per auto).In de Deventer binnenstad kunt u onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open).Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute, o.a. naar parkeergarage de Boreel. Houd er rekening mee dat de Mr. H.F. de Boerlaan is afgesloten.Fietsen kunnen gestald worden in de bewaakte fietsenstalling aan Op de Keizer (achter de HEMA) en op het Lamme van Dieseplein, beide dagen geopend van 8.45 tot 17.30 uur. Ook zijn er extra (onbewaakte) fietsenstallingen aan de Gedempte Gracht.

Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. De NS zet op 20 en 21 december extra en langere treinen in. Verder rijden tussen 9.00 en 18.00 uur de Sprinters tussen Apeldoorn en Almelo twee keer per uur in plaats van één keer per uur.Vanaf NS- en busstation Deventer is het drie minuten lopen naar het centrum. Bezoekers worden op het station Deventer al verwelkomd door Dickens-acteurs. Plan uw reis vooraf via www.ns.nl

Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Deventer Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik – ten Kley.

Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, NV Bergkwartier, Nederlandse Spoorwegen en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad. Foto met dank aan Gerard Dubois

Over Salland TV

x

Check Also

Op zondagmiddag 12 mei spelen twee groepen uit Deventer in muziekkoepel Nering Bögel op de Worp

Sad Songs speelt al zo’n tien jaar Americana muziek op diverse podia ...