Het is een langdurig proces, maar aan het einde van de rit moet er een besluit liggen om een nieuw stadskantoor te gaan bouwen in het centrum van Deventer.


Deventer – Stadskantoor Politieke Markt op woensdag

Een stadskantoor dat niet te veel geld mag kosten en waar de gemeente ook nog eens vele jaren mee vooruit kan. Daar ging woensdagavond de politieke markt over. Niet om direct een besluit te nemen, maar om de gewenste richting, hoe, waarmee en waarom aan het college aan te geven.

Als het er staat moet de exploitatie: de huur, verwarming, elektriciteit enz niet meer dan 8,2 miljoen per jaar aan vaste lasten opleveren. Ook moet er volgens wethouder Margriet de Jager voor 120% gebouwd worden en voor 100% betaald worden. Die 20% is winst door slim te bouwen en het gebouw zuiniger en goedkoper in gebruik te krijgen. Kortom meer voor minder. Een nieuwe raadzaal is ook een must, maar de huidige aanpassen wordt ook meegenomen door de architect. Het moet in elk geval multifunctioneel.

Duidelijk is dat alles, dus ook de publieksbalies in één gebouw moeten komen, en dat er ook gekeken wordt of de oude raadzaal inpasbaar is in het nieuwe ontwerp. Ook mag de oude schouwburg worden gesloopt. Er komt dan wel een gesloten wand (muur) langs het Grote Kerkhof met een doorgang richting het nieuwe stadskantoor. Architect Michiel Riedijk moet zien of al de wensen van de raad ook in het ontwerp te vogelen zijn.

Wat nog wel een vraagstuk is, zijn het aantal te realiseren parkeerplaatsen, nu zijn dat er 90, maar een dubbele grotere parkeerlaag kan 200 plaatsen opleveren volgens VVD. Maar de kosten zijn weer een flink stuk hoger. Hoe dat moet worden is nog niet duidelijk. Ook weer een taak voor de architect. Er blijft in ieder geval ook een stuk van het huidige stadskantoor staan waarbij aangebouwd moet worden. Verder is het hergebruik van ruimte belangrijk. Op 19 januari om 20.00 uur vergadert de raad verder over de plannen.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...