‘Deventer Op Stelten’ neemt deel aan Festivals for Compassion

Het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ neemt deel aan Festivals for Compassion en zal op zaterdag 11 juli een bijzondere uitvoering op het carillon van de Grote of Lebuinuskerk geven.
Met Festivals for Compassion tonen meer dan 50 Europese festivals, die allemaal niet, of in gewijzigde vorm doorgaan, hun hart vol compassie en solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door het coronavirus. De festivals uiten dat in het delen van de speciaal geschreven solo-compositie ‘Thin Air’ van de Grieks-Nederlandse Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki.

Festivals for Compassion is een initiatief van Wonderfeel, een meerdaags klassiek muziekfestival in de openlucht. Toen festival na festival werd afgelast, zocht Wonderfeel­ naar een symbool om solidariteit en verbondenheid vorm te geven, over landsgrenzen heen. En zo kreeg Tsoupaki de opdracht om een stuk te schrijven dat in muzikale estafettevorm door zoveel mogelijk Europese festivals kan worden gespeeld.

 

Elk festival kiest zijn eigen artiest en instrument. Het stuk beleefde op 20 juni zijn première op NPO Radio 4. Sindsdien reist het stuk tot eind november kriskras door Europa, in versies voor onder meer trombone, orgel, cello, theremin en zelfs qanun (een Arabisch hakkebord). In Deventer gaat het muziekstuk voor ‘Deventer Op Stelten’ met het carillon letterlijk de hoogte in!

Van 10 t/m 12 juli zou het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ plaatsvinden. Het festival is wegens de corona-maatregelen uitgesteld naar 2021. In het kader van Festivals for Compassion en ‘Deventer Op Stelten’ is er op zaterdag 11 juli om 12.00 uur een bijzondere carillonbespeling op 42 meter hoogte. Stadsbeiaardier Bauke Reitsma zal zijn bewerking van het speciaal geschreven muziekstuk ‘Thin Air’ spelen op het carillon van de Grote of Lebuinuskerk.
De uitvoering is tevens online te volgen via www.deventeropstelten.nl, www.festivalsforcompassion.com en de social media van ‘Festivals for Compassion’ en ‘Deventer Op Stelten’. Daarnaast is er van 10 t/m 12 juli extra aandacht voor de afgelopen jaren van ‘Deventer Op Stelten’ via de social media van het festival.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...