Deventer Op Stelten: ”Internationaal buitentheaterfestival”

Als aftrap voor themaweek ‘Deventer Op Stelten’, waar Salland1 zich van 2 tot en met 9 juli op gaat richten, sprak de redactie met directeur Martijn Westerbrink van Events dEVENTer, de organisatie van het festival. Hij vertelt hoe het festival is ontstaan en wat bezoekers dit jaar onder andere kunnen verwachten.

Deventer Op Stelten is het grootste straattheaterfestival van Oost-Nederland”, begint Martijn. ”We hebben meer dan 150 voorstellingen uit het binnen-en buitenland, variërend van hele kleine voorstellingen op een pleintje in de binnenstad tot de grote spectaculaire voorstellingen op de Brink.” Dit jaar vindt het spektakel niet alleen plaats in de binnenstad. Ook in vijf verschillende wijken in Deventer zijn er kleinere voorstellingen te zien die ervoor zorgen dat het theater alsnog naar de mensen, die niet naar de binnenstad komen, wordt gebracht.

Ontstaan
Deventer Op Stelten gaat dit jaar zijn 26ste editie in en bestaat dus al meer dan 25 jaar: ”Het is destijds gestart door Hein te Riele en Anjo de Bont die op dat moment de VVV in Deventer en het evenementenbureau runden”, legt Martijn uit. ”Het heeft zich in de loop der jaren van een buitentheaterfestival ontwikkeld tot een internationaal buitentheaterfestival.” Hoeveel bezoekers er vroeger kwamen weet de geboren Olstenaar niet precies, wel vertelt hij met trots dat het festival de afgelopen jaren per editie meer dan 100.000 bezoekers naar de binnenstad heeft weten te halen.

Voorbereidingen
Voorafgaand aan een groot festival als Deventer Op Stelten komt veel voorbereiding kijken. ”Het festival heeft een voorbereidingstijd van ongeveer 14 maanden. Dat betekent dat onze collega op dit moment alweer bezig is met een programma voor de volgende editie en de afgelopen week allerlei festivals heeft bezocht om programmaonderdelen te bekijken. Het publiek realiseert zich dit vaak niet en ziet alleen maar de uitwerking, wat eigenlijk maar goed is ook.”

Foto gaat verder onder tekst

Deventer Op Stelten Lebuinuskerk, Grote Kerkhof
Foto gemaakt door: Daan Obdeijn

Programma
Met de grote hoeveelheid voorstellingen is het lastig kiezen, maar er zijn twee specifieke voorstelling waar mensen zeker van op de hoogte moeten zijn volgens de directeur: ”De eerste is ‘Teatro dei Venti’ met Moby Dick op het Grote Kerkhof. Deze voorstelling is groots met dansers, acteurs en een groot decor. De tweede is ‘Free to be free’ en begint in de Lebuinuskerk, gaat over het Grote Kerkhof en eindigt op het Verlaagde Wellepad.” Martijn licht toe dat deze voorstelling gaat over vrijheid van slavernij: ”We vieren dit jaar dat Nederland 150 jaar vrij is van slavernij en op deze manier proberen we ook dat soort actuele maatschappelijke thema’s te verwerken in de programmering van het festival.”

Geslaagd festival
Martijn vertelt dat het uit organisatorisch oogpunt gezien een geslaagd festival is wanneer alle voorstellingen succesvol en zonder noemenswaardige calamiteiten zijn verlopen: ”Maar wat bovenal belangrijk is, is als artiesten en bezoekers hebben kunnen genieten van het geven en zien van een voorstelling. Elke keer als je het applaus hoort na een voorstelling en weet dat dat is volbracht, dan is zo’n festival voor mij echt wel geslaagd.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...