Deventer en Olst-Wijhe’s Grote Vergroeningsactie levert maar liefst 10.000 nieuwe bomen en heggen op!

In november gaat de Grote Vergroeningsactie van start in Deventer en Olst-Wijhe. Bewoners van deze gemeenten krijgen de kans om zich aan te melden voor gratis zaailingen van boompjes of om met korting een gemengde haag aan te schaffen.

Gratis Zaailingen van Inheemse Boompjes
Zaailingen zijn jonge boompjes die ontkiemen rond een moederboom. Stichting De Ulebelt organiseert oogstdagen waar inheemse boompjes worden geoogst en gratis worden uitgedeeld. Deze boompjes kunnen vervolgens op kansrijke plekken worden geplant. Het aanbod omvat soorten zoals eik, hulst, es, wilg, populier en lijsterbes.

Heggen voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe
Stichting Hoopheggen, gevestigd in Olst, neemt ook deel aan de Grote Vergroeningsactie. Zij stellen inwoners van de gemeente Olst-Wijhe in staat om een heg aan te vragen. Als een tuinbezitter of terreineigenaar minimaal 10 meter ruimte heeft voor een haag, komt deze in aanmerking voor praktische en financiële ondersteuning. Stichting Hoopheggen verzorgt het planten en biedt de hulp van een vaste vrijwilliger om te assisteren bij de aanplant. Hierbij worden uitsluitend inheemse heggenplanten gebruikt, afkomstig van de kweker, zoals veldesdoorn, meidoorn en haagbeuk. Er is ruimte voor 8 deelnemers, en de plantdag voor deze heggen staat gepland op 15 december.

Groeiende Groeninitiatieven
In 2022 organiseerde De Ulebelt voor het eerst een ‘babybomenactie’ waarbij 3.000 boompjes werden geoogst en uitgedeeld. Hoopheggen heeft sinds 2020 al 34 kilometer heggen aangeplant. Met de Grote Vergroeningsactie willen deze organisaties samen zorgen voor 6.000 nieuwe boompjes en 4.000 stuks plantgoed voor heggen in Deventer en Olst-Wijhe. Dit betekent in totaal 10.000 nieuwe bomen en struiken!

Let op: ‘Op is op’
Zowel voor de boompjes als de heggen geldt dat beschikbaarheid niet gegarandeerd kan worden. Om meer kans te maken op een specifiek boompje wordt aanbevolen om deel te nemen aan het oogsten of op tijd te komen op een uitdeeldag.

Deelname loont
De organisaties moedigen deelname aan de Grote Vergroeningsactie sterk aan. Estella Franssen van de Ulebelt benadrukt: “Als je meehelpt met oogsten, mag je de geoogste boompjes mee naar huis nemen. Het is geweldig om je eigen ‘babyboom’ te zien groeien.” Jantine Schinkelshoek van Hoopheggen voegt hieraan toe: “Het verbeteren van de wereld met heggen is plezierig, geeft betekenis aan je dag en draagt bij aan de biodiversiteit. Bovendien ontmoet je altijd geweldige mensen!”

Doneer Je Eigen Boompjes
Als je binnenkort terreinonderhoud gaat uitvoeren en daarbij jonge boompjes verwijdert, deel ze dan met anderen. De organisaties delen ze graag uit. Het liefst gaat het om inheemse soorten met een kleine wortelkluit. Neem contact op als je iets wilt bijdragen.

Data en Locaties
De uitdeeldagen vinden plaats op zaterdagen 11 november en 16 december op de Ulebelt, Maatmansweg 3 in Deventer. In Olst is de uitdeeldag op 25 november op de parkeerplaats aan de Hooiberglaan. De oogstdagen vinden plaats in de week voorafgaand aan een uitdeeldag. De plantdagen voor de heggen zijn gepland op 15 december en begin 2024.

Aanmelden
Wil je deelnemen aan een oogstdag of uitdeeldag? Meld je aan via www.ulebelt.nl/babybomenactie. Voor het aanvragen van een heg kun je contact opnemen via info@hoopheggen.nl onder vermelding van ‘Grote Vergroeningsactie’.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Op zondagmiddag 12 mei spelen twee groepen uit Deventer in muziekkoepel Nering Bögel op de Worp

Sad Songs speelt al zo’n tien jaar Americana muziek op diverse podia ...