Deventer krijgt als eerste plaats in Nederland een elektriciteitsnetwerk met daaraan gekoppelde ict-systemen.

Deventer – Eén miljoen subsidie voor Cofely, die van de windturbines!

Dat moet komen op een industrieterrein waarvan het nog maar de vraag is of het ooit kan worden aangelegd, namelijk die langs de A1. De Raad van State sprak vrijdag nog zijn afkeur uit over het bestemmingsplan voor het industrietrerrein van de gemeente Deventer.

Deze high-tech systemen kunnen energiestromen meten, maar ook regelen dat energie geproduceerd en gebruikt kan worden. Naast Deventer worden acht andere plaatsen van zo’n ‘smart grid’ voorzien. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een subsidie van één miljoen euro toegekend aan technisch dienstverlener Cofely. Hiermee kan het bedrijf uit Bunnik een proeftuin maken nabij een nog te realiseren nieuw bedrijventerrein langs de A1 in Deventer.

Zo’n proeftuin heet Modienet (Modulair Intelligent Energienetwerk voor bedrijventerreinen) en er zal een intelligent middenspanningsnet worden aangelegd langs de A1. Verhagen: ‘Dit is een slimme stap op weg naar de aanleg van een slim net in heel Nederland. We kunnen zo slimmer en zuiniger omgaan met energie.’ Cofely werkt bij realisatie van dit project samen met netwerkbedrijf Alliander, Technische Universiteit Eindhoven, technisch dienstverlener Laborelec, gemeente Deventer en ingenieursbureau DHV.

Het is de bedoeling om een smart grid-energienetwerk te maken, waardoor er duurzamer met energie wordt omgegaan en de energie efficiënter wordt gebruikt. Door de toevoeging van ict-systemen aan het netwerk, kunnen vraag en aanbod in energie beter op elkaar worden afgestemd. Met welke ict-systemen Cofely aan de slag gaat, is nog onbekend. Wouter Persoon, directeur van Cofely Smart Grid Solutions:

‘Het project zal pas in de loop van 2012 gaan lopen, want het gebied moet nog ontsloten worden. We worden wel al gebeld door bekende ict-bedrijven, maar we maken nog geen systeemkeuze. We stellen nu de eisen op die we stellen aan de ict-systemen en misschien zetten we in onze proeftuin wel meerdere systemen naast elkaar.

Het is in ieder geval belangrijk dat ze modulair op te bouwen zijn, zodat we onszelf met keuzes van nu, compleet vastzetten voor later.’ Cofely is een onderdeel van GDF Suez Energy Services. Er werken ongeveer zevenduizend mensen voor Cofely in Nederland. Het bedrijf behaalde in Nederland in 2010 een omzet van ruim één miljard

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...