Het DNA-bewijs tegen Ernest Louwes, die tien jaar in de cel zat wegens de Deventer moordzaak, is volgens wetenschapsfilosoof Ton Derksen minder sterk dan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed voorkomen.


Deventer – Dwaling NFI bij Deventer moordzaak

Derksen is de schrijver van het boek ‘Leugens over Louwes’. Hij meent dat Louwes onschuldig heeft vastgezeten. Derksen trekt die conclusie na een grondige bestudering van het bewijs en hij beschrijft zijn bevindingen in zijn boek, dat vandaag verscheen.

De auteur haalt in dat boek hard uit naar het Openbaar Ministerie. “Wij zijn als intellectuelen veel te optimistisch over wat er in de rechtszaal gebeurt”, zo zegt Derksen. “Als je de requisitoirs van deze zaak naast het bewijsmateriaal legt, zie je hoe officieren en advocaten-generaal zitten te liegen en te draaien.” Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Ernst Louwes in 2004 tot twaalf jaar cel voor de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg in Deventer. Het misdrijf werd in september 1999 gepleegd.

Ernst Louwes, die in 2009 vrijkwam, heeft altijd ontkend. Een groep betrokken burgers, onder wie Maurice de Hond, heeft zich jaren ingezet om zijn onschuld te kunnen bewijzen. Anderen, zoals Peter R. de Vries, raakten juist overtuigd van zijn schuld. Hoewel Derksen niet met hard nieuw bewijs komt, fileert hij de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie (OM). Hij laat zien dat verdraaiingen van zowel het OM als deskundigen de rechters op het verkeerde been zetten. Daardoor konden zij volgens hem nauwelijks anders oordelen dan ze hebben gedaan.

Over Salland TV

x

Check Also

Stöppelhaene gaat in 2024 voor meer sfeer en beleving

RAALTE – Wie aankomende editie van Stöppelhaene het terrein op loopt, zal ...