Deventer mag zich sinds vrijdag de Groenste Stad van Europa gaan noemen.


Deventer – De groenste stad van Europa

Vrijdag ontving burgemeester Heidema het verlossende woord: Winnaar! De jury van de Entente Florale Europa: “Deventer, de oude Hanzestad aan de oever van de IJssel, heeft zich ontwikkeld tot een verrassend groene stad. De stad is een voorbeeld van  hoe landschap kan worden geïntegreerd op een harmonieuze manier met de stad, hoe natuur en cultuur elkaar op een fantastische manier versterken. De stad dooraderd met water en hoogwaardig groen.

De inwoners zijn echt betrokken bij het groen en de natuur, en milieueducatie is op het allerhoogste niveau. Dit groene juweel geeft de gemeente en zijn inwoners echte quality of life.” In 2010 eindigde Deventer al als eerste van de Entente Florale, de Nationale Groencompetitie. Beide wedstrijden tonen aan dat Deventer mooi groen is en dat is goed voor inwoners en bezoekers.  Op 21 juli werden 15 juryleden langs ruim twintig routepunten geleid, waar toelichting volgde van vrijwilligers en partnerorganisaties.

De jury beoordeelde de gemeente op het groenbeleid, het groen in stad en ommelanden, de kwaliteit van de leefomgeving (schoon, heel en veilig), betrokkenheid van inwoners bij de groene leefomgeving, duurzaamheid, milieueducatie en de inspanningen op het gebied van toerisme. De jury waardeerde vooral het Rijsterborgherpark en het Nieuwe Plantsoen. Beide zijn ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer. Ook de Kloostertuin, een stille oase in de levendige binnenstad, deed menig juryhart sneller kloppen.

Verder droegen de ligging aan de  IJssel en de groene omgeving met uiterwaarden, weilanden en bossen bij aan de overwinning. Juist die combinatie van een bruisende stad omgeven door water en groen maakt Deventer zo speciaal. Als laatste maakte natuur- en milieueducatiecentrum De Ulebelt, waar diverse partnerorganisaties en vrijwilligers zich presenteerden, grote indruk. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat groen bijdraagt aan de gezondheid. Lekker bewegen in een groene omgeving is goed voor lichaam en geest.

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...