Deventer Boekenmarkt 2018 op zondag 5 augustus

Op zondag 5 augustus 2018 vindt in de boeken- en Hanzestad Deventer de 30e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn meer dan 850 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder-land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.
De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu staan er jaarlijks meer dan 850 boekenkramen opgesteld. Deventer was aan het eind van de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscentra van Nederland. De stad is nog steeds een belangrijk grafisch centrum, met vele drukkerijen, uitgeverijen, bibliotheken, boekhandels, antiquariaten en de grote Boekenmarkt.

Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod is het Deventer Boekenmarktboekje 2018 verschenen. Hierin is een overzicht te vinden van alle deelnemers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor € 2,- verkrijgbaar bij o.a. VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), de informatiekramen op de Boekenmarkt of t/m 31 juli te bestellen via de webwinkel van VVV Deventer (www.deventer.info).

Daarnaast is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

Van Tuinfeest tot Wartaal
De avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, op zaterdag 4 augustus, vindt poëziefestival Het Tuinfeest plaats. Van 16.00-24.00 uur dragen ruim 30 dichters uit Nederland en België voor uit eigen werk in het intieme decor van de middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde. Op het programma o.a. Ester Naomi Perquin, Ellen Deckwitz, Freek de Jonge, presentatie Dichtersgilde Overijssel, in het kader van Deventer 1250 jaar: Hanzepersen en als muzikale afsluiter het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest. Info/kaartverkoop: www.hettuinfeest.nl

Op zaterdag 4 augustus vindt van 10.00-17.00 uur in de binnentuin van het Burgerweeshuis (Bagijnenstraat 9) de platenbeurs Deventer Vinylstad plaats, georganiseerd door muziekwinkel Variaworld en Het Burgerweeshuis. Muziekhandelaren uit het hele land brengen de mooiste en meest gevarieerde vinylplaten naar Deventer.
Cultureel Café De Hip (Brink 21) biedt de zesde editie van Wartaal, een programma waarin een bijzondere taalvirtuoos centraal staat. Het thema dit jaar is ‘McCartney aan de IJssel’. Aanleiding is dat sir Paul Mc. Cartney 42 jaar geleden een dagje in Deventer was om met zijn vrouw Linda de drukproeven van haar boek te controleren. O.a. Michael Prins, Nico Dijkshoorn, Vedran Mircetic, Lea Kliphuis en Matthijs van Nieuwkerk gaan op zaterdag 4 augustus vanaf 20.30 uur met het thema aan de slag. Voorafgaand is er op vrijdag 3 augustus om 20.15 uur Het Deventer Dictee, geschreven door Ingmar Heytze.

Verder zijn er op de Deventer Boekenmarkt een aantal kleinschalige muzikale en theatrale optredens en activiteiten. Zo kunnen bezoekers de telefoon van De Poëzie Centrale opnemen en uitkomen bij een gedicht dat precies bij uw wensen past, is er muziek van Radio Barkas en struinen Tom, Tom en de Bombardon de Boekenmarkt af met een reuzetuba met daarin een muziekdoosje. Daarnaast geeft het Mobiel Grafisch Museum op de Brink demonstraties van het drukken volgens de boekdrukkunst.

In de Grote of Lebuinuskerk vindt op zondag 5 augustus de Manifestatie Boek der Boeken plaats, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap en de Protestantse Gemeente Deventer. De bijbelmanifestatie staat dit jaar in het teken van het Deventer 1250 jaar. Daarom houdt de Overijsselse provinciedichter Boudewijn Betzema tijdens de kerkelijke viering een ‘Lebuïnusmonoloog’. Aansluitend o.a. een audiotour in een 4 meter hoge bijbel, boekenverkoop, orgelconcerten, creatieve kinderhoek en men kan terecht voor een hapje en drankje.

Exposities
In de Bergkerk (Bergkerkplein 1) is de Expositie De Salon te zien, waar maar liefst 80 beeldende kunstenaars uit Deventer en omgeving recent werken tonen. Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus geopend van 11.00–17.00 uur, toegang gratis.
Bij expositie De MAN in KunstaanZ (Brink 16) staat het mannelijk lichaam centraal in een gevarieerde expositie van beelden, schilderijen, tekeningen en foto’s, samengesteld door Rob Smolders. Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus geopend van 11.00–17.00 uur, toegang: € 3,-.
In Museum de Waag (Brink 56) is de jubileumtentoonstelling Deventer 1250 jaar te zien, met hoogtepunten uit de geschiedenis van één van de oudste steden van het land. Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus geopend van 11.00–17.00 uur, toegang: € 9,- (13 t/m 18 jaar € 2,50 en 0 t/m 12 jaar gratis).

Kleine waardeloze stukjes papier krijgen van kunstenaar Be J Birza een poëtische zeggingskracht als hij ze arrangeert tot unieke boekobjecten in Atelier de Kunsten (T.G. Gibsonstraat 19). Op zaterdag 4 augustus open van 13.00-17.00 uur en zondag 5 augustus van 11.00-17.00 uur, toegang gratis.
De Deventer Boekenmarkt wordt afgesloten met een concert op het Verlaagde Wellepad vanaf 17.30 uur met de band Mr. Jingles.

Hoe naar de Deventer Boekenmarkt?
Deventer is goed bereikbaar met de trein en bus. Vanaf het station Deventer is het 3 minuten lopen naar de Boekenmarkt. Speciaal voor de Deventer Boekenmarkt zorgt NS voor extra lange treinen en kunnen bezoekers met een Zomertoer evenementen voor een vaste prijs van € 29,- met twee personen (retour) vanaf iedere willekeurige plaats in Nederland naar de Deventer Boekenmarkt. Reisinfo: tel. 0900 9292 of www.ns.nl

Per auto: volg de parkeerroute rondom het centrum, o.a. naar Centrumgarage (24 uur per dag, 7 dagen per week open), parkeergarages Brink, de Boreel en Stationsplein.
Komende vanaf de A1 is er vlak na de afslag Deventer een extra parkeerterrein met pendelbussen naar het centrum/Boekenmarkt (halte Pikeursbaan). De pendelbussen rijden van 7.30-18.00 uur. Kosten € 9,- per auto.
Ook is er een extra parkeerterrein op de Worp. Vanaf de Worp vaart het pontje deze dag van 7.00-23.00 uur (retour: € 1,50, enkel: € 1,00, t/m 3 jaar gratis).

Gratis fietsenstallingen: NS-station (fietskelder), Op de Keizer en het Lamme van Dieseplein (beiden bewaakt, open van 8.00-18.00 uur).

Organisatie
De Deventer Boekenmarkt wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mogelijk dankzij de Provincie Overijssel, de Gemeente Deventer en sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Voor meer informatie: www.deventerboekenmarkt.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...